Sârbii își aleg președintele și Parlamentul. Aleksandar Vucici are șanse să obțină un nou mandat

3 aprilie 2022, 15:01

Aleksandar Vucici, actualul președinte al Serbiei, a fost printre primii care au mers să voteze în această dimineață. El urmărește al doilea mandat de 5 ani în fruntea țării, iar potrivit sondajelor poate să-și asigure victoria încă din primul tur, dat fiind că cele mai pesimiste estimări îi dau peste 53% din intențiile de vot.

În total, sunt 8 candidați la președinție, însă doar unul a părut la un moment dat că ar avea o șansă. Un fost general de armată susținut de Alianța Pentru Victorie, o coaliție centristă pro-europeană, dar care în sondaje abia dacă are de partea lui o treime din voturile actualului președinte.

Zdravko Ponos,  candidatul opoziţiei la preşedinţie: „Aceste alegeri vor aduce o schimbare reală în Serbia. Eu sper la un viitor luminos.”

O schimbare la care speră și unii locuitori din Belgrad, bazinul opoziției și singurul loc unde aceștia se așteaptă la un rezultat bun.

De 10 ani la putere, Partidul Progresist Sârb, condus de Vucici, nu are emoții că nu va câștiga, fiind creditat cu peste 50% din intențiile de vot.

Un scrutin ce pare fără miză și suspans și care va însemna încă 5 ani în care conducerea Serbiei trebuie să mențină echilibrul fragil între ambițiile europene și relația cu Moscova. Serbia depinde în totalitate de gazul rusesc, și refuză să impună sancțiuni Moscovei din cauza războiului din Ucraina.

De cealaltă parte, Rusia nu recunoaște independența fostei provincii Kovoso. Acolo, pentru prima oară, conducerea locală a refuzat să deschidă secții de vot pentru minoritatea sârbă pe motiv că nu a fost consultată de Belgrad în acest sens. Au fost însă discuții luna trecută și chiar ceea ce SUA și mai multe țări europene au numit o „propunere constructivă” făcută de Serbia, dar care a fost respinsă de liderii kosovari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite