Sârbii au manifestat din nou împotriva violenței, televiziunea naţională a fost ţinta protestelor

28 mai 2023, 07:06

În ciuda ploii torenţiale, protestatarii purtând flori s-au adunat în faţa Parlamentului înainte de a se îndrepta către sediul televiziunii naţionale (RTS) pe care l-au înconjurat, potrivit corespondenţilor AFP aflaţi la faţa locului.

Ei au cerut demisia conducerii şi redactorilor-şefi ai televiziunii, acuzaţi că sunt „purtătorii de cuvânt” ai puterii.

Sub sloganul „Serbia împotriva violenţei„, manifestanţii ies în număr mare pe străzile capitalei sârbe în fiecare săptămână de la atacurile armate în masă care au avut loc la începutul lui mai în ţara balcanică, la mai puţin de 48 de ore distanţă.

Ultima dată când sârbii au mărşăluit atât de masiv a fost în 2000, în timpul manifestaţiilor care au dus la căderea omului forte al Belgradului, Slobodan Milosevic.

Sunt aici pentru că m-am săturat de minciuni şi corupţie. Nimic nu se va schimba aici până când oamenii nu îşi vor da seama că este posibil şi au de ales„, a declarat pentru AFP Dusan Valent, 40 de ani.

La 3 mai, un adolescent de 13 ani a ucis nouă elevi şi un agent de securitate într-o şcoală din Belgrad. La mai puţin de 48 de ore mai târziu, un tânăr de 21 de ani a ucis opt persoane şi a rănit alte 14 într-o localitate din centrul Serbiei.

Oamenii au manifestat mai întâi în semn de doliu, dar protestul pare să se fi transformat într-o vastă mişcare de furie împotriva puterii preşedintelui Aleksandar Vucic.

Manifestanţii cer revocarea licenţelor posturilor de televiziune apropiate guvernului care publică conţinut violent şi acuză guvernul că a instaurat sau tolerat un „climat de violenţă” în Serbia.

De asemenea, cer demisiile ministrului de interne şi a şefului serviciilor de informaţii.

În replică, însuşi preşedintele Aleksandar Vucic a organizat vineri un mare miting al partizanilor săi care au venit la Belgrad din toată Serbia cu autobuzele, ceea ce i-a determinat pe apărătorii drepturilor omului să spună că unii manifestanţi au fost presaţi să participe la eveniment.

Şeful statului a acuzat din nou partidele de opoziţie că au „încercat să abuzeze de tragedie” în scopuri politice, arătându-se mult mai conciliant în ultima vreme faţă de participanţii la proteste.

Cei care au mărşăluit în ultimele săptămâni sunt în majoritatea cazurilor oameni de bine, decenţi şi normali, care doresc binele pentru Serbia”, a recunoscut şeful statului. „Cei pe care nu îi pot aprecia sunt, însă, politicienii care vor să facă istorie abuzând de tragedie„, a mai afirmat Aleksandar Vucic, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite