Sărbători umbrite de sărăcie pentru pensionarii cu venituri mici. Mulți iau împrumuturi de la CAR ca să aibă ce pune pe masă

20 aprilie 2022, 14:04

Că în fiecare an, în această perioadă, zeci de pensionari ieşeni aşteaptă de dimineața deschiderea Casei de Ajutor Reciproc pentru a cere împrumuturi sau pentru a plăti ratele la creditele anterioare.

Printre ei, şi Felicia Şerban. Femeia a lucrat timp de 38 de ani ca inginer textilist la fosta fabrică Moldova Tricotaje iar acum are o pensie de 1900 de lei.

După scumpirile din ultima perioadă, mulți pensionari se plâng că nu le ajung banii pentru medicamente sau facturi.

Reprezentanții Casei de ajutor Reciproc din Iaşi susțin că vârstnicii împrumută sume tot mai mici de teamă că nu le mai pot rambursa. Dacă în anii trecuţi unii împrumutau până la 10.000 de euro, anul acesta cel mai mare credit a fost de doar 3.000 de lei. Pentru a-i ajuta pe cei mai săraci membri, instituția a organizat și o tombolă. 10 dintre ei vor primi pachete cu alimente pentru sărbători şi vouchere pentru cumpărături.

În 2020 Casa de Ajutor Reciproc din Iaşi avea 18.000 de membri. Acum au rămas doar 16.000. 1300 s-au retras iar 700 au murit în timpul pandemiei de COVID 19.

Și la Ploiești pensionarii fac împrumuturi pentru masa de Paște. Cei care au pensii de circa 1.000 de lei au ales să se împrumute la Casa de Ajutor a Pensionarilor Ploiești pentru sărbători, conform Observatorului Prahovean.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite