Sărbători românești, cu alimene din import. Românii cheltuie tot mai mulți bani pe produsele aduse din import

3 decembrie 2017, 18:14

O masă 100% românească de sărbători poate deveni o provocare. Găsim pe rafturi ardei din Turcia, praz din Olanda, cartofi din Franţa, usturoi din China sau carne din Spania. Numai în prima jumătate a anului România a importat mâncare de 3,2 miliarde de euro, deşi 2017 este un an agricol cu producții record.

La raionul de fructe și legume, spre exemplu, 70% din produse sunt din import. Așa că românii au șanse destul de mici să cumpere alimente românești, cu atât mai mult cu cât proveniența produselor nu este întotdeauna principalul criteriu după care le aleg.

Consumăm tot mai mult din import şi tot mai scump, spun specialiştii din domeniu. Preţurile produselor au crescut considerabil odată cu devalorizarea leului.

Românii consumă din import chiar şi alimentele de bază pentru care suntem mari producători, cum ar fi cartofii sau lactatele. Astfel, anul trecut, aproximativ 36% din fructe, 28% din produsele din carne, 14% din legume sau 12% din lactate au provenit din alte ţări. Unele dintre aceste procente au crescut substanţial faţă de 2015.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite