Sărbătoarea luminilor la Lyon

11 decembrie 2021, 14:54

21 de instalaţii au luminat timp de patru seri străzi şi clădiri din oraşul aflat la confluenţa dintre fluviul Rhône şi a afluentului său Saône.

Phoenix, Noul val, Iris, Viziuni sunt câteva dintre denumirile operelor luminoase, grandioase şi suprinzătoare, dezvăluite sub cerul liber.

(w400) Sărbătoa

După un an de absenţă cauzată de pandemia de Covid-19, manifestarea culturală, care reuneşte peste un million de persoane, a fost reluată în condiţiile respectării protocolului sanitar decis de autorităţile locale. Ținând cont de degradarea situaţiei epidemiologice din Franţa, mai ales din regiunea Auvergne-Rhône-Alpes, masca de protecţie a fost obligatorie în interiorul perimetrului de proiectare. In acest context, vânzarea ambulantă şi consumul de produse alimentare au fost interzise în zona proiecţiilor.

A fost organizată o zonă specială de restaurante, în care accesul a fost permis pe baza certificatului de vaccinare.

(w400) Sărbătoa

O mie de poliţişti şi aproape 500 de agenţi de securitate au fost prezenţi pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentului.

Originea Fête des Lumières se află în anul 1643, când Lyon-ul a fost afectat de o epidemie de pestă. Atunci, locuitorii i-au adus un omagiu Fecioarei Maria, cea sub protecţia căreia se află oraşul.

În 1852, o statuie a Fecioarei Maria a fost montată în capela aflată pe colina Fourvière, iar data de celebrarea a fost stabilită pe 8 decembrie. Potrivit însemnărilor de la acea dată, în ziua inaugurării, o furtună puternică s-a abătut asupra Lyon-ului, punând în pericol evenimentele prevăzute. Când ploaia s-a oprit, oamenii au aprins lumânări la ferestre în semn de mulţumire adusă Fecioarei Maria.

(w400) Sărbătoa

De atunci, la fiecare 8 decembrie, lyonezii au păstrat tradiţia aprinderii de lumânări la ferestre.

Din 1989, municipalitatea a adăugat acestei tradiţii proiectarea de spectacole de lumină şi culoare pe clădirile reprezentative din oraş.

Autor : Teodora Popa

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite