Sărbătoarea Chhath, celebrată în apele poluate și pestilențiale ale râului Yamuna. În New Delhi și Mumbai aerul este toxic

21 noiembrie 2023, 15:09

În hinduism, de Chhath familii întregi merg la râuri și se îmbăiază, aducând ofrande soarelui. Este un ritual întreg, menit să mulțumească pentru belșug și viață. Ceea ce nu era însă prevăzut de religia hindusă este cumplita poluare.

Nu există festival mai important decât acesta pentru noi, dar nici măcar nu mai găsim bilete de tren sau autobuz ca să ne întoarcem la noi în sat, așa că trebuie să celebrăm aici. Suntem neputincioși, n-avem ce face, a spus un participant la sărbătoare.

Autoritățile de la New Delhi au lansat nenumărate avertismente: Râul Yamuna este extrem de poluat din cauza deșeurilor netratate și a deversărilor. Oamenii continuă să vină însă și să se scalde în spuma toxică și mirosurile pestilențiale.

Metropolele indiene New Delhi și Mumbai rămân printre cele mai poluate orașe din lume. Autoritățile au mobilizat inclusiv așa-numite „tunuri antipoluare”, care împrăștie un fel de ploaie artificială, dar nu fac față. Printre cauzele aerului toxic se numără traficul și industria, dar și incendierea miriștilor și chiar miile de focuri de artificii artizanale din această perioadă a anului, marcată de sărbători religioase.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite