Tradiții păstrate cu sfințenie, spirit comunitar și credință. Toate sunt atributele rutenilor, o mică comunitate care rezistă încă în judeţele Suceava și Maramureș, Arad și Alba și a reușit în ultimele două secole, să își conserve excelent obiceiurile și limba. Astăzi, rutenii din localitatea arădeană Peregu Mare, au sărbătorit o sută de ani de la construirea Bisericii Greco Catolice din comună, eveniment important nu doar pentru localnicii, ci pentru cei care au părăsit vatra satului.
Cei mai mulți dintre rutenii din Peregu Mare, au emigrat pe meleagurile noastre în 1852, dintr-o regiune aflată astăzi între granițele Slovaciei pentru a-și face în Banat o viață mai bună. Comunitate slavă, avea nevoie să-și păstreze tradițiile, limba și portul, iar acest lucru a fost posibil prin religie. Construirea biserii greco-catolice rutene a început în 1921 și a fost finalizată cu eforturi deosebite în 1923.
Comuna arădeană Peregu Mare mai este cunoscută ca un exemplu de conviețuire interetnică în zonă pentru că aici trăiesc împreună ruteni, slovaci, cehi, nemți, români, maghiari și romi.
Cum obiceiurile locului sunt păstrate și transmise cu sfințenie generațiilor următoare, la sărbătoarea hramului bisericii au participat și tineri îmbrăcați în costum popular rutean.
Cum la Peregu Mare, cântecele și dansurile rutene sunt o moștenire bine păstrată, la hramul bisericii, a participat alături de localnici și un ansamblu de ruteni din Croația.