Sute de kilograme de fiertură de raci, scoici şi peşte. Este bilanţul a două festivaluri culinare din Capitală. Dacă acum şi-au umplut farfuriile, de obicei românii nu sunt mari consumatori de preparate de peşte şi fructe de mare. Consumul este dintre cele mai mici din Europa.
Borş de peşte, saramură, peşte la grătar sau la plită, chifteluţe şi mici din carne de peşte, într-un miros îmbietor. Asta au găsit cei care au venit duminică în Parcul Tineretului din Bucureşti.
La Festivalul Racilor s-au înregistrat două recorduri: cea mai mare fiertură de raci şi cel mai scurt timp în care a fost epuizată. Sutele de kilograme de crustacee şi midii au fost aduse de la o crescătorie din Giurgiu.
Şi midiile au avut succes. În sos de vin, cu usturoi şi roşii, au fost pe placul amatorilor de fructe de mare.
La capitolul consum, România are o medie de 58 de kg de peşte pe cap de locuitor pe an, cu 20 la sută mai puţin decât media europeană.
Un studiu arată că în 15 la sută dintre familiile româneşti nu se mănâncă niciodată peşte, iar în aproape 60 la sută se mănâncă peşte doar ocazional.
Medicii recomandă să consumăm peşte măcar de două ori pe săptămână, pentru beneficiile pe care acizii graşi omega 3 le aduc organismului.