Şapte oraşe britanice, finaliste pentru găzduirea concursului Eurovision în numele Ucrainei. Decizia va fi anunţată în toamnă

Ucraina a câștigat Eurovision 2022
Ucraina a câștigat Eurovision 2022
12 august 2022, 14:10

Cele şapte finaliste care şi-au exprimat dorinţa de a găzdui celebrul concurs sunt: Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle şi Sheffield. Alte oraşe candidate, printre care Londra şi Belfast, nu au fost selectate.

Decizia va fi anunţată în toamnă.

Regatul Unit nu a mai fosta gazda Eurovision din 1998, când concursul s-a desfăşurat la Birmingham, oraş situat în centrul Angliei. De-a lungul timpului, Marea Britanie a fost gazda acestei competiţii muzicale de opt ori.

După ce a obţinut primul loc, o victorie simbolică, la ediţia din mai de la Torino, Ucraina a contestat iniţial decizia organizatorilor de a-i retrage dreptul de a găzdui cea de-a 67-a ediţie din motive de securitate.

În iunie, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (UER) a estimat că nu sunt întrunite condiţiile de securitate astfel încât Ucraina să organizeze concursul şi că a lansat negocieri cu Regatul Unit, al cărei reprezentant a ieşit pe locul al doilea.

Pe 25 iulie, UER a anunţat încheierea unui acord cu guvernul britanic astfel încât concursul să fie organizat de BBC, într-o versiune în care Ucraina va avea un loc de cinste.

Regatul Unit şi-a arătat susţinerea pentru liderii de la Kiev de la începutul invaziei ruse impunând Moscovei sancţiuni economice fără precedent şi furnizând arme letale armatei ucrainene. Prim-ministrul Boris Johnson a menţinut un contact apropiat cu preşedintele Volodimir Zelenski, pe care l-a vizitat de două ori de la începutul noii ofensive ruse în luna februarie.

Una dintre marile favorite ale competiţiei, Kalush Orchestra a câştigat în luna mai finala concursului cu melodia ”Stefania”, care combină hip-hopul cu muzica tradiţională, o victorie care simbolizează rezistenţa ucraineană în faţa războiului, precum şi solidaritatea populară europeană.

Britanicul Sam Ryder, interpretul melodiei ”Space Man”, a ieşit pe locul al doilea, un rezultat nesperat pentru britanici care, în ultimii ani, s-au aflat pe ultimele locuri, iar la ediţia din 2021 nu au obţinut niciun punct.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite