Săptămâna Eurovision debutează luni, fără celebrul concurs muzical, pentru prima dată în istoria sa de 65 de ani

Eurovision 2020
Eurovision 2020
11 mai 2020, 17:24

În martie, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (European Broadcasting Union – EBU) a comunicat decizia sa de a nu organiza evenimentul în acest an în urma incertitudinilor legate de răspândirea maladiei virale COVID-19 şi a restricţiilor adoptate de guvernele multora dintre celor 41 de ţări participante.

Cu toate acestea, nu poate fi stins spiritul Eurovision, afirmă EBU, care îşi îndreaptă deja privirile spre ediţia din 2021 a acestui concurs şi s-a gândit la alternative online care să satisfacă setea de muzică a milioanelor de fani pe care îi are competiţia în întreaga lume.

„Europe Shine A Light” va fi unul dintre aceste programe speciale ce va avea loc sâmbătă, 16 mai, ziua în care fanii competiţiei ar fi aflat de la Rottderam (Olanda) numele câştigătorului ediţiei din 2020. În Spania, programul va fi difuzat pe site-ul RTVE începând cu ora locală 21:00.

Organizat de EBU împreună cu canalele NPO, NOS şi AVROTROS, programul va rememora cele 41 de piese ale concurenţilor din anul 2020 şi va include interpretări live, filmate de la domiciliile lor, ale unor artişti care au participat la Eurovision, precum Gali Atari (Israel, 1979), Mans Zelmerlöw (Suedia, 2015), Marija Ĺerifovic (Serbia, 2007), Netta (Israel, 2018) şi câştigătorul de anul trecut, Duncan Laurence (Olanda, 2019).

Orchestra Filarmonică din Rotterdam va asigura un moment artistic al programului, pentru a le permite „eurofanilor” să-şi unească vocile cu cea a cântăreţului Johnny Logan şi să interpreteze împreună piesa câştigătoare din anul 1980, „What’s another year?”.

Înainte de sâmbătă vor fi difuzate însă şi alte conţinuturi. În locul semifinalelor, canalul oficial Eurovision Song Contest de pe Youtube va transmite pe 12 mai respectiv 14 mai, începând cu ora 21:00, două programe speciale, sub titulatura „Eurovision Song Celebration”.

Marţi, 12 mai, vor fi prezentate cântecele ţărilor care ar fi participat la prima semifinală, alături de trei ţări calificate din oficiu – Olanda, Germania şi Italia. Joi, 14 mai, este rândul ţărilor ce erau incluse în cea de-a doua semifinală, plus Spania, Franţa şi Marea Britanie.

Un alt show din cadrul noilor programe importante care vor fi difuzate la televiziune şi pe internet este care va fi transmis joi de Suedia, „Sveriges 12:a”, în care va fi ales câştigătorul potrivit preferinţelor publicului suedez, unul dintre cele mai ataşate de concursul Eurovision.

O altă ţară care va urma „modelul suedez” este Germania, care va difuza sâmbătă propria sa finală, cu cei 10 concurenţi care conduc în clasamentul voturilor exprimate de public.

„Eurofanii” spanioli se vor bucura de conţinuturi speciale difuzate pe site-ul de internet al RTVE. De exemplu, de luni şi până vineri, 15 mai, se va difuza #MaratonESC, care îi va delecta pe telespectatori cu galele complete ale ediţiilor acestui concurs organizate în anii 2015, 2016, 2017, 2018 şi 2019.

De asemenea, la sfârşitul acestei săptămâni vor fi aflate preferinţele internauţilor pentru a desemna cea mai bună piesă dintre cele cu care Spania a concurat de-a lungul anilor la Eurovision. Printre candidate se află „Eres tú”, de Mocedades, „Europe’s Living a Celebration”, de Rosa, şi „La fiesta terminó”, de Paloma San Basilio.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite