Săptămâna Europeană a Vaccinării. În România se înregistrează o scădere a acoperirii vaccinale, cu mult sub limita recomandată de OMS

23 aprilie 2018, 20:55

Schema naţională prevede că bebeluşii trebuie imunizaţi în primele 24 de ore cu vaccinul hepatitic B. Urmează apoi serul împotriva tuberculozei. Iar la 2, 4 şi 11 luni, vaccinul pneumococic şi serul hexavalent. Se mai administrează trei doze de ROR şi două care îi protejează pe copii împotriva difteriei, tetanosului şi pertussis. Doctorii se plâng însă că de multe ori, regulile rămân pe hârtie.

Ministerul susţine însă că există stocuri suficiente la nivel naţional. Îi contrazic şi specialiştii din alte zone ale ţării.

Iar atunci când autorităţile asigură vaccinurile, mulţi părinţi refuză imunizarea.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca 95% dintre copii să fie vaccinaţi, dar în ţara noastră sunt în continuare foarte mulţi părinţi care nu sunt de acord cu imunizarea. De exemplu, rata de vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului este de doar 76%, cu toate că aproape 13.000 de copii au fost diagnosticaţi cu rujeolă, iar 49 şi-au pierdut viaţa din cauza acestei boli.

Autorităţile caută soluţii. Ministerul Sănătăţii anunţă că va începe campanii de informare și vaccinare în zonele cu focare de rujeolă sau populaţie vulnerabilă.

Totuşi, multe probleme s-ar rezolva dacă parlamentarii ar aproba legea vaccinării. Legea fost adoptată în Senat, dar bate pasul pe loc în Camera Deputaţilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite