Şansa la un pat într-un centru de îngrijiri paliative, o loterie în România. Doar 1 din 10 bolnavi în fază terminală are acces la servicii

Cazul băieţelului din Bihor pentru care nu s-a găsit un loc într-un centru de îngrijiri paliative ne arată încă o dată minusurile din sistemul sanitar românesc. În ţara noastră se moare cu zile. Centrele care ar putea aduce unui bolnav în fază terminală un sfârşit decent sunt prea puţine. Doar unul din 10 români aflați în această situație ajunge să aibă acces la îngrijire paliativă. Ceilalți se zbat în dureri cumplite acasă, lângă cei dragi, care nu se pricep să-i îngrijească.

02 Februarie 2018, 20:51 (actualizat 02 Februarie 2018, 21:23) |
În România se moare cu zile
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Maria este o fetiţă de 11 ani, operată în copilărie de tumoră pe creier. A  rămas cu multe probleme de sănătate. Kinetoterapia îi este vitală şi o face gratuit în centrul de îngrijiri paliative al unui ONG.

“Aici au şi centru de zi, se şi recreează, fac şi logopedie, și kinetoterapie, şi activităţi cu copiii, şi copiii se simt mai bine decât acasă. La şcoală o evită copiii, că tu ești bolnavă, că tu nu poţi să alergi, că tu nu ai păr în cap (...) şi atunci ne-a mai făcut nişte depresii. Tot aici am reuşit să scăpăm de depresiile pe care le face, povestește mama Mariei, Geanina Mihai.

Şansa la un pat într-un centru de îngrijiri paliative e o loterie în România. Nu avem nici infrastructură, nici specialişti. Spre exemplu, o femeie din Timişoara i-a găsit tatălui ei un loc tocmai la Bucureşti.

Magdalena Șoimu: Tatăl nostru îşi petrece ultimele zile aici. Are o vârstă onorabilă, dar ne-am bucurat enorm că moare demn.

Potrivit datelor de la Ministerul Sănătăţii, în spitalele de stat din România există doar 745 de paturi pentru bolnavii care au nevoie de îngrijiri paliative. Infinit de puţine dacă ne gândim numai la miile de bolnavi aflați în fază terminală.

“În mod normal, statul român ar trebui să asigure acestor tipuri de pacienţi îngrijirea pe termen lung în instituţii specializate”, sublinia ieri ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

S-a văzut cel mai bine asta zilele trecute, când pentru băieţelul din Bihor, aflat în stare vegetativă, nu s-a găsit un loc într-un centru în tot judeţul şi nici în apropiere.

Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal Oradea: “Au căutat, s-au interesat unde să poată să-l trimită. Nu au găsit nicăieri. (…) În Oradea există un centru de îngrijiri paliative, dar este cu plată, este privat”.

Instituţiile private sunt şi ele puţine, iar serviciile contra cost.  Fundaţiile şi ONG-urile le oferă gratuit, dar nu fac faţă cererii. Datele arată că, anual, 160.000 de români ar avea nevoie de îngrijiri paliative.

Conform estimărilor noastre, numai la nivelul Bucureştiului vorbim de peste 5 mii de copii cu boli incurabile care au nevoie de îngrijire paliativă şi care nu primesc acest tip de suport, explică Mirela Nemțanu, director executiv Hospice “Casa Speranței”.

Într-un raport din 2015 publicat în The Economist, România este pe locul 64 din 80 într-un clasament al accesibilităţii îngrijirilor paliative. Stăm cel mai rău din toată Europa.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 0°C
IASI 0°C -3°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 0°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -3°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI