Sancţiuni economice la adresa unor persoane fizice şi entităţi din Rusia pentru sprijin acordat în dezvoltarea rachetelor de către Coreea de Nord

Statele Unite ale Americii - drapelul SUA
Statele Unite ale Americii - drapelul SUA
12 martie 2022, 01:07

„Acţiunea de astăzi vizează un grup de persoane fizice şi companii străine care asistă un agent de achiziţii în Rusia, legat de industria de apărare a Coreei de Nord”, a declarat într-un comunicat Departamentul Trezoreriei, care afirmă că „o mare parte din această activitate încalcă de asemenea interdicţiile ONU ce vizează Coreea de Nord”.

Regimul de la Phenian a efectuat numeroase lansări de rachete de la începutul anului, dând asigurări că acestea sunt teste ce vizează dezvoltarea de sateliţi.

Statele Unite au acuzat joi Coreea de Nord că a testat un nou sistem de rachete balistice intercontinentale şi au denunţat o „escaladare gravă”, după ce au analizat cu mai multă precizie două lansări efectuate pe 26 februarie şi 4 martie.

Coreea de Nord „continuă să lanseze rachete balistice, încălcând flagrant dreptul internaţional, ceea ce constitue o ameninţare gravă la adresa securităţii globale”, a declarat subsecretarul american al Trezoreriei responsabil pentru terorism şi informaţii financiare, Brian Nelson, citat în comunicatul de presă.

El a spus că sancţiunile „răspund acestei ameninţări prin ţintirea unei reţele de indivizi şi entităţi cu sediul în Rusia complice pentru că au ajutat Coreea de Nord să îşi procure componente pentru sistemele sale ilegale de rachete balistice”.

Washingtonul şi partenerii săi nu au reuşit la începutul acestei săptămâni să convingă Consiliul de Securitate al ONU să adopte un text împotriva Coreei de Nord, întâmpinând opoziţie din partea Rusiei şi a Chinei.

În pofida sancţiunilor internaţionale dure privind testele sale nucleare şi intercontinentale cu rachete balistice, Phenianul a respins până acum toate ofertele de dialog după întreruperea, în 2019, a discuţiilor dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump.

Coreea de Nord şi-a intensificat modernizarea armatei şi a avertizat în ianuarie că ar putea ridica un moratoriu autoimpus privind testarea rachetelor cu rază lungă de acţiune şi a armelor nucleare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite