Sancţiuni amânate. Proiectul Legii prevenţiei este aproape gata. Îi va ajuta şi pe primari

18 martie 2017, 19:05

Niciodată primul control al inspectorilor ANAF nu se va mai lăsa cu sancţiuni pentru 400 de nereguli financiare şi contabile. Angajaţii Fiscului vor trebui să pună pe primul loc prevenţia, să le explice contribuabililor ce au greşit, iar în următoarele trei luni aceştia trebuie să remedieze problemele. Totul pe baza unui plan trecut şi într-un proces verbal.

Abia la următorul control se vor putea aplica sancţiuni dacă mai este cazul. Proiectul Legii prevenţiei are deja contestatari.

Printre greşelile iertate se află neînmânarea bonului fiscal, vânzarea ambulantă a mărfurilor în locuri neautorizate, vânzarea fără specificarea termenului de valabilitate. Dar şi falsificarea produselor. Amenizile ar fi de până la 20.000 de lei. Dar nu se mai dau de la primul control.

Legea, anunţată ca o măsură de sprijinire a mediului de afaceri, ar urma să se aplice şi pentru reprezentanţii administraţiei publice locale.”Extinzând aria de incidenţă a Legii prevenţiei, apreciez că introducerea unui capitol dedicat administraţiei locale este un lucru foarte bun, cu rezonanţă pozitivă. Textul final al legii va avea o aplicabilitate cât mai largă, abordând problematica deosebit de complexă a controlului, atât din punct de vedere al informării, cât şi al prevenţiei, două acţiuni de bază, care trebuie să însoţească activitatea de control”, spune ministrul Alexandru Petrescu.

Legea Prevenţiei va fi lansată în scurt timp în dezbatere publică. PSD şi-a propus adoptarea în primul trimestru.

GREŞELI IERTATE PRIN LEGE

– neînmânarea bonului fiscal clientului

– vânzarea ambulantă în locuri neautorizate

– vânzarea fără termen de valabilitate

– falsificarea produselor

(Sursa: Draftul proiectului de Lege a Prevenţiei)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite