Liderul chinez Xi Jinping a dat tonul pentru un summit virtual cu lideri din marile economii emergente, într-un discurs susținut miercuri seara, în care a condamnat sancțiunile ca „înarmează” economia globală și a îndemnat la unitate în fața provocărilor financiare.
Președintele Xi, care a vorbit la un forum de afaceri înaintea summit-ului virtual de joi cu lideri din blocul economic BRICS din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a descris lumea ca fiind într-un moment critic, în timp ce se lupta să-și revină după pandemie pe fondul a ceea ce el a numit noi „provocări de securitate”, relatează CNN.
„Tragediile trecutului ne spun că hegemonia, politica de grup și confruntarea blocurilor nu aduc pace sau securitate; ele duc doar la războaie și conflicte”, a spus el prin videolink.
„Criza din Ucraina este un alt semnal de alarmă pentru toată lumea. Ne reamintește că credința oarbă în așa-numita „poziție de forță” și încercările de a extinde alianțele militare și de a căuta propria securitate în detrimentul celorlalți vor ajunge într-o dilemă de securitate”, a spus Xi.
Comentariile păreau a fi o referire voalată la Statele Unite și NATO, pe care Beijingul le-a acuzat în mod repetat pentru provocarea agresiunii Rusiei în Ucraina.
El a urmărit, de asemenea, sancțiunile occidentale, spunând că astfel de sancțiuni sunt o „sabie cu două tăișuri” care a armat economia globală și „ar aduce rău oamenilor lumii”.
În schimb, țările ar trebui „să îmbrățișeze solidaritatea și coordonarea”, a spus el, promovând în același timp noile inițiative de dezvoltare și securitate ale Chinei drept modele.
Comentariile oferă o perspectivă asupra priorităților Chinei, deoarece găzduiește summitul anual BRICS -- un eveniment virtual de la Beijing, care este și prima întâlnire a președintelui rus Vladimir Putin într-un forum cu liderii marilor economii globale de la invazia Ucrainei la începutul acestui an.
În intervenția video de la evenimentul de miercuri, Putin a spus că Rusia „își redirecționează” fluxurile comerciale către țările BRICS și alți „parteneri internaționali de încredere”, potrivit unei transcriere a Kremlinului, citată de CNN.
El a respins, de asemenea, acțiunile economice occidentale, spunând că „sancțiunile motivate politic” și „mecanismele de exercitare a presiunii asupra concurenței” subminează afacerile globale și sunt „contrare bunului simț și logicii economice de bază”.
Sancțiunile au fost un instrument cheie folosit de guvernele occidentale și de aliații lor împotriva Rusiei, în urma invaziei neprovocate a Ucrainei, deoarece încearcă să facă presiuni asupra acesteia să renunțe la atacul său brutal, care a declanșat o criză umanitară și acuzații de crime de război împotriva civililor ucraineni.
Războiul din Ucraina este de așteptat să arunce o umbră asupra summit-ului, al patrusprezecelea de când blocul a fost înființat în 2009 ca mijloc de „servire a intereselor comune ale economiilor de piață emergente și ale țărilor în curs de dezvoltare”.