Sancțiunile impuse Rusiei agită apele în unul dintre cele mai mici teritorii europene. Insulele Feroe, prinse între o premieră istorică și o mare dilemă

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
9 mai 2022, 15:52

Insulele Feroe, o parte autonomă a Danemarcei care nu este membră UE, au aprobat vineri o legislație care să permită sancțiuni împotriva Rusiei, la mai bine de două luni după începutul războiului din Ucraina. Va fi pentru prima dată în istorie când insulele, cu o populație de doar 53.800 de locuitori, impun sancțiuni împotriva unei țări.

Legea exclude măsurile care ar putea dăuna exporturilor de pește sau acordurilor de pescuit cu alte țări – reflectând importanța pescuitului pentru economia Insulelor Feroe. Dar acest lucru va încorda probabil relațiile cu Marea Britanie, care a impus sancțiuni Rusiei și care împarte unele zone de pescuit cu Insulele Feroe.

„Este o chestiune suverană a Insulelor Feroe”, a declarat ministrul feroez al Pescuitului, Árni Skaale. „Ca națiune, ne bazăm exclusiv pe pește și pe relațiile cu țările vecine în privința pescuitului. Limitarea acestor oportunități … are consecințe mult mai mari pentru noi decât vă imaginați.”

Insulele Feroe au autorizat în jur de 29 de nave rusești să pescuiască merlan albastru – un pește cu carne albă folosit de obicei pentru hrană și ulei de pește – în „zona specială” comună cu Regatul Unit. Un acord din 1999 dă dreptul ambelor națiuni să acorde licențe de pescuit în zona comună și să o trateze ca jurisdicții separate de pescuit.

Guvernul Regatului Unit, care nu permite navelor rusești să intre în apele sale, a spus că nerevocarea licențelor este „pur și simplu o greșeală” și se așteaptă ca Insulele Feroe să adopte o atitudine mai dură.

Peștele reprezintă mai mult de 90% din exporturile feroeze, Rusia fiind cel mai mare cumpărător, achiziționând aproape un sfert din toate exporturile din 2021. Guvernul feroez a declarat într-un comunicat că acordul său de pescuit cu Rusia „nu permite” restricționarea accesui la zona specială în 2022.

Potrivit lui Skaale, încălcarea acordului ar putea declanșa represalii cu implicații mai largi pentru economia feroeză și pentru gestionarea durabilă a stocului comun de hering al Insulelor Feroe și al Rusiei.

„Nu există o soluție simplă. Dacă încetăm orice cooperare și comunicare cu Rusia [privind pescuitul], atunci pierdem complet controlul”, a spus el.

Rusia a devenit o piață din ce în ce mai importantă pentru Insulele Feroe după ce UE a sancționat insulele în 2013 pentru creșterea unilaterală a propriilor cote de pescuit. Când Rusia a blocat ulterior importurile de alimente din UE, exporturile de pește din Insulele Feroeze au crescut.

„Suntem mai strâns aliniați cu Vestul acum. Anterior, boicotul UE împiedica acest lucru. Dar nu înseamnă că vom spune categoric da la tot ceea ce fac UE, NATO și alte țări occidentale. În ceea ce privește pescuitul, suntem cel mai înclinați să ne uităm la Norvegia, care se află într-o poziție foarte asemănătoare cu a noastră”, a declarat ministrul feroez de Externe, Jenis av Rana.

Norvegia, care are mai multe stocuri comune de pește cu Rusia în Marea Barents, a interzis majoritatea navelor rusești în porturile sale, dar nu a extins interdicția la pescuit.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite