Sancțiunile fără precedent la adresa Rusiei provoacă probleme economice financiare la nivel mondial

Noi sancțiuni împotriva Rusiei. Statele Unite revocă statutul comercial al națiunii celei mai favorizate pentru Rusia. Vor fi interzise importurile de fructe de mare, alcool și diamante provenite din Rusia. Decizia reprezintă o altă lovitură devastatoare pentru Rusia, care îşi continuă agresiunea în Ucraina, a spus Biden. Preşedintele Vladimir Putin este 'agresorul', a spus Biden, şi trebuie 'să plătească un preţ'. Faptul că Rusia nu mai beneficiază de statutul naţiunii cele mai favorizate înseamnă că Statele Unite și aliații lor impun tarife la o gamă largă de bunuri rusești, ceea ce va intensifica şi mai mult presiunea asupra unei economii care se îndreaptă deja spre o 'recesiune profundă.

11 Martie 2022, 20:57 (actualizat 12 Martie 2022, 00:17) Știrile TVR |

Condiţiile financiare pe plan global sunt la cel mai dificil nivel din mai 2009. Cu mici excepții, toate țările se confruntă cu probleme. Speranțele relansării post-pandemie au fost năruite de invazia rusă din Ucraina.

Christine Lagarde, preşedintele Băncii Central Europene: "Războiul Rusia-Ucraina va avea un impact material asupra activităţii economice şi a inflaţiei, prin preţuri mai mari la energie şi la mărfuri, perturbarea comerţului internaţional şi slăbirea încrederii în economie."

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut astăzi, pentru a patra zi consecutiv, după ce Rusia a anunţat că exclude o serie de materii prime importante de pe lista produselor care vor fi afectate de restricţii la export. Dar tăvălugul prețurilor e greu de oprit.

Ungaria a anunțat că mașinile de tonaj mare și camioanele cu numere străine vor plăti combustibilul la prețul pieței și nu vor beneficia de tariful subvenționat. Decizia a fost luată după ce benzinăriile din Ungaria au fost asaltate de cumpărători din țările vecine.

În mai multe orașe din Albania, inclusiv în Capitală, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere guvernului să ia măsuri pentru calmarea prețurilor la combustibil. Oamenii se plâng că totul s-a scumpit și că, pur și simplu, așa nu mai pot trăi.

Elveția e ferită de tumultul economico-financiar cu care se confruntă restul lumii. Rata inflației e scăzută, iar unele tarife chiar scad, de exemplu la serviciile de sănătate.

Nici prețurile la alimente nu au urcat în Elveția, din același motiv, francul elvețian e puternic. Este la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani, în raport cu principalele valute.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI