Sancțiunile fără precedent la adresa Rusiei provoacă probleme economice financiare la nivel mondial

11 martie 2022, 20:57

Condiţiile financiare pe plan global sunt la cel mai dificil nivel din mai 2009. Cu mici excepții, toate țările se confruntă cu probleme. Speranțele relansării post-pandemie au fost năruite de invazia rusă din Ucraina.

Christine Lagarde, preşedintele Băncii Central Europene: „Războiul Rusia-Ucraina va avea un impact material asupra activităţii economice şi a inflaţiei, prin preţuri mai mari la energie şi la mărfuri, perturbarea comerţului internaţional şi slăbirea încrederii în economie.”

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut astăzi, pentru a patra zi consecutiv, după ce Rusia a anunţat că exclude o serie de materii prime importante de pe lista produselor care vor fi afectate de restricţii la export. Dar tăvălugul prețurilor e greu de oprit.

Ungaria a anunțat că mașinile de tonaj mare și camioanele cu numere străine vor plăti combustibilul la prețul pieței și nu vor beneficia de tariful subvenționat. Decizia a fost luată după ce benzinăriile din Ungaria au fost asaltate de cumpărători din țările vecine.

În mai multe orașe din Albania, inclusiv în Capitală, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere guvernului să ia măsuri pentru calmarea prețurilor la combustibil. Oamenii se plâng că totul s-a scumpit și că, pur și simplu, așa nu mai pot trăi.

Elveția e ferită de tumultul economico-financiar cu care se confruntă restul lumii. Rata inflației e scăzută, iar unele tarife chiar scad, de exemplu la serviciile de sănătate.

Nici prețurile la alimente nu au urcat în Elveția, din același motiv, francul elvețian e puternic. Este la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani, în raport cu principalele valute.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite