Sancțiuni pentru trei hipermarketuri și patru furnizori ai acestora. Consiliul Concurenței a constatat înțelegeri privind prețurile

31 ianuarie 2019, 11:24

Prețurile alimentelor scoase la promoție în anii trecuți în câteva dintre cele mai mari hipermarketuri din țară ar fi putut să fie mai mici dacă retailerii n-ar fi făcut înțelegeri ilegale cu furnizorii. E constatarea Consiliului Concurenței, după o investigație care a vizat perioada 2010-2016.

„Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei privind fixarea preţurilor între retailerii Auchan, Cora şi Carrefour şi furnizorii acestora, în perioada 2010-2016. În urma investigaţiei a fost sancţionată atât încălcarea regulilor naţionale, cât şi a regulilor europene de concurenţă, pentru fixarea preţurilor de revânzare (de raft) în cadrul promoţiilor desfăşurate de retaileri”, se menţionează în comunicatul Consiliului Concurenței.

Cea mai mare amendă a plătit-o Auchan România.

Consiliul Concurenței a constatat că în anumite cazuri prețurile de vânzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piață prin raportul dintre cerere și ofertă, ci furnizorul și retailer-ul stabileau un preț fix sau minim pentru revânzarea produselor către consumatorul final.

Această practică conduce la prețuri mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputând să scadă prețul sub limita stabilită cu furnizorul.

Amenzile aplicate de Consiliul Concurenței se virează integral către bugetul de stat.

Companiile sancționate pot ataca decizia autorității de concurență la Curtea de Apel București, în termen de 30 de zile de la publicarea deciziei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă