Sancțiuni noi pentru Rusia și prețuri mai mari la petrol. A intrat în vigoare embargoul impus de Uniunea Europeană asupra importurilor de țiței rusesc

Preţul petrolului creşte din nou la marile burse internaționale. Analiştii se așteaptă să apară și noi scumpiri la pompă, odată cu noile sancțiuni impuse Federației Ruse de către Uniunea Europeană și G7. Între timp, ministrul Energiei dă asigurări că România are stocuri suficiente de petrol și exclude posibilitatea apariţiei unor probleme de aprovizionare.

05 Decembrie 2022, 18:14 (actualizat 05 Decembrie 2022, 19:26) Știrile TVR |

Prețul petrolului Brent a crescut cu peste 3% pe piețele internaționale, în numai o zi. Asta, în contextul în care, din 5 decembrie, Uniunea Europeană a impus embargo asupra importurilor de țiței din Federația Rusă, pe mare, care au o pondere de 90% din total. În plus, G7, care reprezintă interesele celor mai puternice economii, precum S.U.A și Japonia, au stabilit un preț plafonat la 60 de dolari pentru petrolul importat din Federația Rusă.

Eugenia Gusilov, expert în energie: "Ideea Occidentului care este: să pedepsim Rusia, să sancționam Rusia prin diminuarea veniturilor ca să nu mai poată să finanțeze războiul și uciderea ucrainienilor."

România și alte statele europene au fost nevoite să găsească din timp alte rute de aprovizionare cu petrol. Analiștii și reprezentații companiilor petroliere nu exclud însă noi scumpiri la pompă, în contextul în care petrolul rusesc e mai ieftin decât cel importat din alte țări.

Ileana Sorina Bălțatu, director general adjunct, companie petrolieră: "Motorina se consumă mult mai mult şi trebuie să considerăm că în România nu există capacitate de producţie pentru tot consumul de motorină. România, spre deosebire de benzină, importă net motorină, pe lângă petrol. Aici se vor pune mai multe probleme."

O posibilă scumpire a carburanților ar avea un impact direct asupra șoferilor și transportatorilor. Mai mult, ar veni în contextul în care prețurile la pompă au scăzut în ultima perioada.

Radu Dinescu, secretar general, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România: "Cu siguranță că la nivelul României lucrul acesta se va reflecta imediat pentru că, repet, companiile de transport sunt cu cuțitul la os și nu mai au de unde să absoarbă orice creștere de cost."

Ministrul Energiei dă, însă, asigurări că România nu va fi afectată de noile restricții impuse pentru importurile de petrol din Federația Rusă: "România este pregătită. Nu vom avea probleme în aprovizionarea cu petrol. Carburanții în România sunt în stoc suficient, nu avem probleme în aprovizionarea cu carburanți. Prețurile sunt la un nivel acceptabil, la un nivel suportabil."

Uniunea Europeană renunță din 5 februarie și la importurile de benzină, motorină și alte produse petroliere finite din Federația Rusă.

CITIȚI ȘI:

Virgil Popescu: Nu avem probleme nici cu carburanții, nici cu gazele, nici cu energia electrică. Vom trece cu bine peste această iarnă

Intră în vigoare embargoul impus de Uniunea Europeană asupra importurilor de țiței rusesc

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI