Sancțiuni fără precedent în Rusia. VISA, Mastercard, Google și Apple Pay sunt blocate. Țara e tot mai izolată, inclusiv cultural și sportiv

1 martie 2022, 19:06

Plata cu telefonul la turnicheții de la metrou este foarte frecventă, mai ales în rândul tinerilor. La Moscova, însă, călătorii trebuie să-și cumpere cartele, pentru că majoritatea modalităților de plată au fost suspendate. Visa, Mastercard, Apple și Google Pay au blocat orice tranzacții asociate băncilor rusești sancționate. În același timp, rușii continuă să facă cozi la bacomate în încercarea de a-și retrage banii.

Olga, locuitoare din Moscova: „Mă tem că guvernul o să ne ia banii, sau băncile ne vor îngheţa cardurile. De două zile umblu prin diverse locuri, stau la cozi şi încerc să-mi scot banii. Nu am putut să scot niciun euro.”

Au crescut alarmant și ratele pe care rușii le au la case și credite, după prăbușirea rublei și creșterea dobânzii de referință la 20%. Rusia începe să fie tot mai izolată pe toate planurile. Mai mulți producători auto nu mai livrează mașini în Federație, sportivii și echipele din Rusia, inclusiv naționala de fotbal, nu mai pot participa la nicio competiție, mai multe studiouri de film americane, inclusiv Disney și Warner, nu mai lansează filme în Rusia. Moscova rămâne deocamdată impasibilă în fața sancțiunilor.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: „Probabil ei cred că prin aceste sancţiuni o să ne facă să ne schimbăm poziţia. Dar e evident că nu se pune problema. Nimic nu ne va face să schimbăm actuala poziţie.”

Premierul Marii Britanii a promis, în cadrul unei vizite efectuate în Polonia, că țara sa vă impune noi sancțiuni și va cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU. O activistă din Ucraina i-a cerut însă măsuri clare împotriva lui Putin și a oligarhilor.

Daria Keleniuk, activistă din Ucraina: „Vorbiţi de noi sancţiuni, dar Roman Abramovich nu e sancţionat, e în Londra, copiii lui nu sunt bombardaţi, sunt bine mersi în Londra. Copiii lui Putin sunt în Olanda, în Germania, în vile de lux. Când o să fie acele proprietăţi confiscate?”

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Sunt foarte conştient că nu sunt suficiente lucrurile pe care le putem face, ca guvern britanic, pentru a vă ajuta aşa cum v-aţi dori şi trebuie să fiu sincer cu dvs.”

Un răspuns mai clar ar putea veni de la Roma, unde premierul Draghi a transmis parlamentului că vrea exact asta: să lovească în bogații Rusiei.

Mario Draghi, prim-ministrul Italiei: „Propun noi măsuri ţintite la adresa oligarhilor. Ideea este să creăm un registru public internaţional cu toţi cei care au averi peste 10 milioane de euro.”

Iar sentimentul public împotriva conducerii Rusiei este evident. Vila din sudul Franței ce aparține fostei soții a lui Putin a fost vandalizată cu mesaje de susținere pentru Ucraina, dar și invective la adresa președintelui rus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite