Sănătatea românilor între stat şi privat. Ce opţiuni avem când vine vorba de asigurare a sănătăţii

12 noiembrie 2019, 16:06

În prezent, românii pot avea grijă de sănătatea lor apelând la trei forme de  asigurare medicală. De bază este sistemul public de sănătate care permite accesul la îngrijiri medicale gratuite în regim de urgenţă, într-un spital de stat, chiar şi persoanelor care nu plătesc contribuţii de sănătate. Cel mai recent studiu realizat de IRES arată însă că peste 36 % dintre conaţionali ar prefera să încheie şi o asigurare voluntară de sănătate pentru a avea acces mai bun la servicii medicale.

“Asigurările voluntare de sănătate, aşa cum sunt ele menţionate în lege, sunt practic instrumente financiare care acoperă riscul de îmbolnăvire şi accident, preluând practic plata costurilor serviciilor medicale generate de acestea. Pacientul are posibilitatea să îşi aleagă furnizorul de servicii medicale, fie el de pe teritoriul ţării sau la nivel internaţional”, spune Roxana Băluţă, specialist UNSAR – asigurări de viaţă şi de sănătate.

“O asigurare, acoperă o gamă largă de servicii medicale, plecând de la o pură consultaţie la un specialist până la intervenţii chirurgicale. Putem vorbi şi de RMN, de investigaţii medicale, de analize medicale. Afecţiuni care sunt preexistente s-ar putea să nu fie acoperite sau vor fi acoperite cu un plus de primă. Ne referim în principal la afecţiuni care sunt grave şi care sunt de regulă cronice. Nu ne referim la o răceală de exemplu. Un diabet cu siguranţă va fi exclus. Zonele de chirurgie estetică nu sunt acoperite. Cea mai accesibilă asigurare pleacă de la sub 10 euro pe lună”, explică Mihai Gorgan, director regional al unei societăţi de asigurări.

O altă formă de asigurare, complementară la sistemul public de sănătate, este abonamentul medical privat. Un produs pe care unii angajatori îl oferă drept beneficiu salariaţilor. În prezent, aproximativ 1,5 milioane de români au abonamente medicale în clinici private.

“Abonamentul medical este, de fapt, un produs medical. Prin acest abonament, o persoană are incluse servicii numai la un furnizor privat de servicii medicale. Practic, în baza acestui abonament, o persoană se prezintă la medic, beneficiază de consult de specialitate, beneficiază de investigaţii de analize medicale la laborator. Este, practic, un instrument de prevenire. Vizează mai mult afecţiunile de intensitate mică şi medie. Abonamentul este un contract care se derulează numai pe teritoriul ţării noastre şi un contract între o persoană şi furnizorul de servicii medicale. Pot fi cuprinşi şi alţi membri ai familiei. Depinde de gradul de familie. Abonamentele medicale sunt deductibile fiscal dar nu se decontează de către Casa Naţională de Sănătate”, spune Eduard Dobre, director executiv PALMED.

BENEFICII ASIGURARE DE SĂNĂTATE PRIVATĂ

– consultaţii medicale ;

– analize medicale de laborator ;

– investigaţii de diagnosticare şi imagistică medicală avansată ;

– servicii de ambulanţă ;

– intervenţii chirurgicale în regim ambulatoriu ;

– spitalizare maxim 21 zile/ an ;

CE NU ACOPERĂ O ASIGURARE DE SĂNĂTATE PRIVATĂ

– chirurgie estetică, tratamentul venelor varicoase, tratamente de scădere a greutăţii

– probleme stomatologice, chirurgia dentar, protezele de orice fel, medicamentele

– orice cură de odihnă, recuperare medicală şi fiziokinetoterapie

– riscurile cauzate direct sau indirect de stare de ebrietate, etilism cronic, consum de medicamente sau droguri

– desfăşurarea de activităţi (ocupţii) periculoase

AVANTAJELE ABONAMENTULUI MEDICAL

– acces la servicii de îngrijire medicală primară (analize de laborator, consultaţii la medici primari şi specialişti)

– istoric medical monitorizat prin dosar electronic

– acces la un sistem medical integrat

– o relaţie directă cu furnizorul de sănătate

DEZAVANTAJELE ABONAMENTULUI MEDICAL

– abonatul beneficiază doar de serviciile medicale ale clinicii la care are contract

– serviciile medicale gratuite sunt limitate

– investigaţiile RMN sau CT, ori intervenţiile chirurgicale nu sunt incluse

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite