Samothraki, insulă distrusă de capre. Turmele devorează vegetaţia şi produc eroziunea solului

Unele dintre cele mai populare animale domestice din Grecia, caprele, au devenit inamicul public numărul unu în insula Samothraki. Motivul? Devorează vegetaţie şi produc eroziunea devastatoare a solului.

07 Octombrie 2019, 13:15 (actualizat 07 Octombrie 2019, 13:17) |

Cei mai numeroşi locuitori ai insulei sunt caprele. În Samothraki nu se vând pachete turistice şi nu există nici măcar o linie de feribot regulată şi sigură. Este una dintre cele mai îndepărtate insule de Grecia continentală, iar localnicii vor s-o transforme în rezervaţie naturală pentru a-i pune în valoare frumuseţea: păduri de stejari şi castani, cascade şi o coastă neatinsă de turişti. Asaltul caprelor are urmări neobişnuite: ierbivorele consumă masiv vegetaţia, ceea ce duce la eroziunea versanţilor montani.

Cele mai mari probleme sunt în zonele unde nu sunt copaci care să întărească solul.

Deja au apărut drumuri afectate şi chiar case distruse. În ultimii ani, numărul caprinelor a început să scadă din cauza dispariţiei vegetaţiei şi deşertificării, iar multe animale sunt subnutrite şi nu pot fi comercializate pentru carne. Pe insulă trăiesc 3000 de oameni şi de 12 ori mai multe capre, deoarece păstoritul este principala ocupaţie a oamenilor.

Ecologiştii se luptă de un deceniu să-i convingă să ia măsurile necesare pentru conservarea mediului dar, cel puţin pentru moment, fără rezultate.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 18°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 14°C 16°C
BRASOV 11°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI