Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri. TVR transmite Slujba Învierii săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel în Catedrala Patriarhală

În ultima zi a Săptămânii Patimilor creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului, se roagă și îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii. Anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, fiecare dintre noi va aştepta Învierea acasă, nu avem voie să mergem la biserică. Slujbele se oficiază, dar fără enoriaşi.

14 Aprilie 2020, 09:12 (actualizat 18 Aprilie 2020, 09:14) | Magda Manea |
Sâmbăta Mare
Sâmbăta  Mare
Pregătiri în Sâmbăta Mare
Sâmbăta Mare
Coşul de Paşte

 

Anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, fiecare dintre noi va aştepta Învierea acasă, nu avem voie să mergem la biserică. Slujbele se oficiază, dar fără enoriaşi. Chiar şi la ţară, acolo unde oamenii au înţeles că nu mai pot merge să ia Lumina Sfântă.

 

Sâmbăta mare comemorează ziua în care trupul lui Iisus Hristos a fost pus în mormânt.

În mod normal, în această seară, lumea ar porni spre biserică, la slujba de Înviere. La miezul nopţii, preotul spune: “Veniţi sa luaţi Lumină!”, iar credincioşii și-ar aprinde lumânările şi ar transmite mai departe lumina. La plecarea spre casă, fiecare credincios ar duce în căminul său lumânarea aprinsă la Înviere.

Anul acesta, credincioșii pot urmări la TVR, începând cu ora 23.45, Slujba Învierii săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel în Catedrala Patriarhală.

 

(w500) Sâmbăta

Tradiţii în Sâmbăta Mare

Este ultima zi de pregătire a Paştilor.

În această zi se taie mielul, iar gospodinele vopsesc ouăle, dacă nu au avut timp în Joia Mare, pregătesc drobul şi friptura de miel, cozonacii şi pasca.

Oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos, pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi întregul an.

Se deretică prin casă şi se pregătesc hainele curate care se vor îmbrăca la slujba de Înviere. Se spune că de Paşte femeile trebuie să poarte cel puţin o camaşă nouă, iar bărbaţii, o pălărie nouă.

Sâmbătă seara, înainte de slujba de Inviere, gospodinele pregătesc coşul cu bucate, în care se pune un ştergar nou, o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un mic miel din aluat copt şi vin.

Coşul este dus la biserică pentru a fi sfinţit de preot.

În ziua de Învinere se poartă haine noi, albe, după cele de doliu purtate în Săptămâna Patimilor.

În Sâmbăta Mare, se spune că nu este bine să dormi pentru că atunci când se deschid cerurile, Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI