Salvează mori de apă și comunități locale. Voluntarii, sufletul asociației „Acasă în Banat”

20 octombrie 2020, 10:55

Asociația „Acasă în Banat” a reușit să ajute și anul acesta zeci de oameni necăjiți, dar și comunități locale.

Recent, încă 3 mori de apă din zona Banatului au fost restaurate cu ajutorul voluntarilor.

În jur de 40 de voluntari au muncit timp de două zile la Pârvova, comuna Lăpuşnicel, din sudul Banatului. Au fost revitalizate 3 mori de apă, adevărate embleme ale patrimoniului local, dar și obiective cu potențial turistic.

Voluntarii au reușit să repare acoperișurile, să refacă mecanismele și să repună pietrele, astfel încât morile să poată funcționă din nou.

Pentru celelalte două mori sunt necesare anumite lucrări hidrotehnice, însă dacă acestea vor fi realizate, morile vor deveni funcționale.

Nu este simplu să atragi voluntari pentru astfel de proiecte în perioada pe care o traversăm, spun reprezentanții asociației „Acasă în Banat”. Pe de o parte, unii o văd ca pe o oportunitate de a petrece timp în natură și a ieși din constrângerile dictate de pandemie. Însă există și rezerve.

Proiectul „Salvăm Morile de Apă” al asociației „Acasă în Banat” totalizează acum 12 astfel de obiective care au fost readuse la viață anul acesta.

Pandemia nu a împiedicat anul acesta nici punerea în practică a unui alt proiect ambițios: „Collor the Village”. Tot cu ajutorul voluntarilor, în urmă cu o lună au fost refăcute zeci de fațade ale caselor cu specific bănățean din satul Racoviță.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite