Salvează Miorița! Mai multe organizații neguvernamentale cer interzicerea exportului de animale vii. Exportul de carne procesată ar asigura mai multe locuri de muncă

17 octombrie 2021, 22:24

La sfârșitul anului 2019, imagini cumplite au făcut înconjurul lumii. O navă încărcată cu 14.000 de oi s-a scufundat în portul Midia.

Din acel moment, s-a vorbit tot mai mult despre condițiile în care uneori sunt exportate animalele. Înghesuite, fără apă și fără mâncare, transportate pe caniculă ore în șir.

Mai multe ONG-uri cer statului român o lege care să interzică exportul de animale vii.

În opinia unor crescători de animale, o astfel de lege ar fi potrivită numai dacă prețurile oferite de abatoarele din România ar fi competitive cu cele obținute din exporturi.

Patronii abatoarelor susțin o astfel de lege. Cel intervievat de Știrile TVR are un astfel spațiu, în care sunt sacrificate anual până la 150.000 de capete, și refuză să lucreze cu țări din Orient. Exportă carnea în vestul Europei și spune că rezistă greu în acest domeniu.

Un studiu economic arată că, dacă România ar înlocui exportul de animale vii cu cel de carne, ar câștiga și locuri de muncă, dar și multe milioane de euro la bugetul de stat.

România este cel mai mare exportator de animale vii din Uniunea Europeană. În prima jumătate a anului, valoarea acestor tranzacții a depășit 260 milioane de euro.

ONG-urile au lansat și o petiție, intitulată „Salvează Miorița” (#salveazămiorița), care a strâns până acum în jur de 3.000 de semnături.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite