Salvatorii de la SMURD, eroii din prima linie, se confruntă cu valul 3 al pandemiei

Creşterea cazurile zilnice de Covid-19 înseamnă zile de foc pentru eroii din prima linie. Solicitările la Serviciul de Ambulanţă au crescut cu peste 40%, doar în ultimele 10 zile. Timp de răgaz nu au nici salvatorii de la SMURD, care pleacă de la o intervenţie la alta. Pentru a face faţă numărului mare de solicitări din Capitală, în sprijinul acestora au venit echipaje din peste 10 judeţe. O echipă TVR a luat pulsul unei zile de muncă a celor care ne salveză viețile.

18 Martie 2021, 17:11 (actualizat 18 Martie 2021, 20:52) Știrile TVR |
Eroii din prima linie, confruntare cu valul 3
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Un echipaj SMURD trebuie să fie în alertă din primul minut în care intră în tură. Şi urmează 24 de ore de efort continuu, pentru a salva vieți. Ştefania s-a alăturat recent salvatorilor, este cea care trebuie să conducă ambulanţa în siguranţă pentru o urgenţă. Sunt minute în care totul depinde de ea.

ŞTEFANIA MARCU, sergent major, şofer pe autospecială SMURD: „Este o provocare pentru mine să conduc autospecialele. Fiind nouă, nu am atât de multă experiență, dar în spate am colegii care mă ajută, mă susțin”.

CONSTANTIN BRAD, paramedic SMURD: „A fost binevenită, un ajutor în plus. Nu facem diferențe că ea este fată, noi suntem băieți. Se descurcă, îi place ceea ce face”.

Când apelurile la 112 cresc exponenţial, SMURD București primește ajutoare. 15 echipaje au venit acum din judeţele apropiate Capitalei pentru a face faţă valului trei al pandemiei.

Maior DANIEL VASILE, purtător de cuvânt ISU Bucureşti-Ilfov: „În urmă cu o lună aveam 60 de cazuri într-o tură de 24 de ore, iar acum, pe ultimele 24 de ore, au fost 135. Aici, la baza pentru decontaminare, în ultimul an calendaristic, s-au realizat 20.000 de activități de decontaminare”.

ANTONIO MICLEA, jurnalist TVR: „Suprasolicitați sunt și salvatorii de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov. În ultimele 10 zile, solicitările pentru cazurile de Covid-19 au crescut cu peste 40%”.

ALIS GRASU, manager, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov: „Pacienți diagnosticați Covid care au devenit urgență, pacienți izolați, pacienți carantinați. Consult și recoltare de 1750 zilnic”.

ŞTEFANIA MARCU, sergent major, şofer pe autospecială SMURD: „Sunt foarte multe cazuri, traficul este îngreunat. Fiind foarte multe solicitări, nu este nici ușor să stai în costumul acesta special. În orice moment trebuie să pleci la o nouă intervenție”.

Pentru a evita orice risc, fiecare autospecială care intră în bază este în primul rând decontaminată.

Maior DANIEL VASILE, purtător de cuvânt ISU Bucureşti-Ilfov: "Se introduce un nebulizator, care elimină o substanță, un gaz, iar timp de două ore autospeciala rămâne imobilizată, pentru ca substanța să își facă efectul”.

După decontaminare, începe o nouă cursă contracronometru. Salvatorii nu renunță niciodată, dar le transmit pacienţilor că, la primele simptome Covid, să discute cu medicul de familie, pentru un prim tratament. Şi să sune la 112 doar pentru cazurile cu adevărat urgente.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI