Salvatorii caută supravieţuitori la o săptămână de la seismele din Turcia. Oamenii din nord-vestul Siriei ”se simt, pe bună dreptate, abandonaţi”, a declarat un responsabil din cadrul ONU

13 februarie 2023, 12:46

Bilanţul seismului violent care a lovit Turcia şi Siria la 6 februarie a crescut luni dimineaţă la 35.225 de morţi, conform celor mai recente rapoarte oficiale, transmite AFP.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 a ucis 31.643 de persoane în sudul Turciei, a declarat luni Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă (AFAD).

Autorităţile din Siria au anunţat 3.581 de morţi în această ţară.

Numărul morţilor s-ar putea „dubla”, a indicat duminică ONU pe măsură ce scad speranţele de a găsi alţi supravieţuitori.

Însă CNN Turk a relatat că Sibel Kaya, în vârstă de 40 de ani, a fost salvată în provincia sudică Gaziantep, după aproximativ 170 de ore de la primul dintre cele două seisme majore care s-au produs în regiune.

Salvatorii din Kahramanmaras au luat de asemenea contact cu alte trei persoane supravieţuitoare, despre care se crede că sunt o mamă, fiica ei şi un copil, aflate sub ruinele unei clădiri, a informat postul.

Cel mai letal cutremur produs în Turcia după anul 1939 a făcut 29.605 de morţi în această ţară. Peste 4.300 de persoane au fost raportate decedate duminică, iar alte 7.600 au fost rănite în nord-vestul Siriei, a declarat o agenţie ONU.

În Kahramanmaras, echipele de salvatori care speră să ajungă la cele trei persoane supravieţuitoare sunt alcătuite dintr-o echipă de militari turci, mineri şi pompieri spanioli, care au fost alertaţi cu privire la semnele de viaţă din moloz de către un câine de căutare, a declarat inginerul şef Halil Kaya. O scanare termică a indicat că există persoane în viaţă, la circa cinci metri în interiorul clădirii, apoi a fost detectat un sunet înfundat, a precizat Kaya pentru postul citat.

Minerii au excavat pe o distanţă de trei metri în jurul clădirii vecine care este încă în picioare şi au plasat grinzi pe măsură ce înaintau.

„Când am spus să bată în perete dacă ne aud am auzit bătăi slabe”, a spus el. „Colegii noştri sunt toţi aici, lucrând non-stop, fără să doarmă… Cu toţii vom fi aici până ce îi vom scoate afară de acolo”, a adăugat el.

Duminică, echipe de salvare din Rusia, Kârgâzstan şi Belarus au scos în viaţă un bărbat dintr-o clădire prăbuşită din Turcia, la aproximativ 160 de ore de la cutremur, a anunţat ministerul rus pentru situaţii de urgenţă.

Un tată şi fiica lui, un bebeluş şi o fetiţă de 10 ani s-au numărat printre supravieţuitorii scoşi duminică de sub ruinele clădirilor prăbuşite în Turcia, însă astfel de scene devin din ce în ce mai rare în timp ce numărul morţilor continuă să crească.

Turcia a anunţat duminică că aproximativ 80.000 de persoane se aflau în spital, iar peste 1 milion erau găzduite în adăposturi temporare.

Pe fondul îngrijorărilor referitoare la condiţiile de igienă şi la răspândirea infecţiilor în regiune, ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, a declarat în weekend că au fost trimise în zonă vaccinuri antirabic şi antitetanos, precizând că au fost puse în funcţiune farmacii mobile.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan se confruntă în acelaşi timp cu îndoieli referitoare la răspunsul autorităţilor la cutremur înaintea alegerilor programate pentru iunie, cele mai dificile pentru el după cele două decenii la putere.

Cutremurul este al şaselea cel mai mortal dezastru natural produs în acest secol, după seismul din 2005 care a ucis cel puţin 73.000 de persoane în Pakistan.

Ajutorul oferit Siriei, complicat de anii de război

În Siria, dezastrul a lovit cel mai puternic ţinuturile din nord-vest, controlate de rebeli, lăsând din nou fără adăpost multe persoane care au fost deja strămutate de mai multe ori în urma unui război civil care durează de un deceniu.

Regiunea a primit puţine ajutoare comparativ cu zonele aflate sub controlul guvernului.

„Până acum am eşuat în faţa oamenilor din nord-vestul Siriei”, a declarat pe Twitter responsabilul pentru probleme umanitare al ONU, Martin Griffiths, aflat la frontiera dintre Turcia şi Siria, unde este deschisă o singură trecere pentru ajutoare ONU. „Ei se simt, pe bună dreptate, abandonaţi”, a adăugat Griffiths, precizând că se va concentra pe rezolvarea rapidă a acestei situaţii.

Statele Unite au făcut apel la guvernul sirian şi la toate părţile implicate să acorde imediat acces umanitar tuturor celor care au nevoie.

Ajutoarele umanitare din regiunile controlate de guvern în teritoriul aflat sub influenţa grupurilor de opoziţie au fost întârziate, necesitând aprobarea grupului islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS) care controlează o mare parte din regiune, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

O sursă HTS din Idlib a declarat pentru Reuters că grupul nu va permite livrările din zonele controlate de guvern, ajutoarele venind dinspre Turcia, din nord.

ONU speră să intensifice operaţiunile transfrontaliere prin deschiderea a două puncte de trecere suplimentare între Turcia şi zonele controlate de opoziţie din Siria pentru livrări de ajutoare, a indicat purtătorul de cuvânt Jens Laerke.

Trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a declarat la Damasc că Naţiunile Unite mobilizau fonduri pentru sprijinirea Siriei. „Noi încercăm să le spunem tuturor: lăsaţi politica deoparte, este timpul să ne unim în spatele unui efort comun pentru a sprijini poporul sirian”, a spus el. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă