Când vorbim despre alpiniști ne imaginăm bărbați care escaladează munții în locuri inaccesibile pentru mulți dintre noi. Dar există și altfel de alpiniști - sunt pompierii care intervin în cele mai dificile situații atunci când salvarea vieților nu se poate face cu ajutorul autospecialelor. Și atunci abilitatea pompierului este vitală. De aceea examenele de atestare sunt destule de dure și nu toată lumea reușește să le și promoveze.
Coborârea în rapel, antrenamentul pe tiroliană, coborârea cu victima în targă și urcarea pe coarda sunt exerciții impuse la examen.
Alpiniștii trebuie să fie bine pregătiți pentru că în ultima vreme e mare nevoie de ei. S-au ridicat tot mai multe clădiri foarte înalte și astfel au evoluat modalitățile de intervenție în cazul salvărilor la înălțime.
Cele mai frecvente intervenții sunt deblocările de persoane din propriile locuințe însemnând să nu creeze alte pagube prin spargerea ușilor sau prin deschideri în pereți sau planșee.
Aceiași salvatori intervin și atunci când, din cauza dimensiunilor, autospecialele cu scară nu se pot apropia suficient de spațiile în care se impune acțiunea de salvare.
Antrenamentul pompierilor alpiniști se face împreună cu specialiștii Poliției române de la intervenții speciale.