MĂRTURII

Salvator la seismul din 1977: "Voiau morţii lor, să-i îngroape creştineşte". Supravieţuitoare a cutremurului: Nu ai cum să uiţi aşa ceva

În urmă cu 40 de ani, peste 1500 de oameni mureau iar 11.300 erau răniţi într-unul dintre cele mai catastrofale cutremure din România. Totul a durat mai putin de un minut, dar acele clipe au rămas pentru totdeauna în memoria tuturor. Mărturiile supravieţuitorilor, precum şi ale celor care i-au salvat sunt acum nu doar amintiri teribile, dar şi un semnal de alarmă. Vă avertizăm că declaraţiile şi imaginile din reportaj au un puternic impact emoţional!

04 Martie 2017, 11:20 (actualizat 04 Martie 2017, 17:12) |
Mărturii emoționante ale supraviețuitorilor cutremurului din 1977
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Catrinel avea 7 ani în 1977. A supravieţuit după ce blocul Nestor, în care locuia, s-a prăbuşit la cutremurul din 4 martie.

După 40 de ani,revine pentru prima oară în acel loc şi vorbeşte despre momentele prin care a trecut: "Toată aripa dinspre Piaţa Victoriei s-a prăbuşit, a acoperit complet strada, nu mai exista stradă.  Era un munte imens de moloz. A fost un huruit pe care nu vi-l puteţi imagina şi scrâşnet, un vuiet îngrozitor. Şi cred că cel mai cumplit lucru era un continuu ţipăt, ţipete de oameni care erau ca un vaiet continuu, pe toată durata cutremurului. Când am ieşit din bloc a fost iar un moment de şoc, când am văzut ce se întâmpla. Mi-a rămas în minte faptul că era o maşină care rămăsese cumva agăţată şi farurile erau aprinse".

(w500) Catrinel R

Ce simte acum, întoarsă după 40 de ani în acel loc: "E foarte emoţionant, pentru că retrăiesc toate momentele, nu ai cum să uiţi aşa ceva."

Salvatorii-cascadori de la studiourile Buftea au salvat atunci peste 150 de oameni. Dar au scos de sub dărâmături şi sute de cadavre.

Mircea Pascu, salvator-cascador: "Am auzit nişte strigate şi am început să săpăm...până în dreptul etajului 3. Ne-am târât sub plafoanele astea, am dat la o parte molozul şi aşa am dat de primul supravieţuitor  , de la etajul 3, si m-am tarat sub plafoane, si asa an dat de primul suprevieţuitor".

(w500) Mărturii

Mircea Pascu, salvator-cascador, înregistrare din martie 1977: "Era perfect lucid. Lângă el erau soţia moartă şi copilul."

Cascadorii şi-au asumat atunci riscuri peste limitele omeneşti. Au câştigat de fiecare dată pariurile cu moartea. Cu o singură excepţie: cascadorul Tudor Stavru, care a murit atunci.

Oamenii voiau cu disperare să-i recupereze pe ce dragi de sub dărâmături. Mulţi dintre ei nu mai erau, însă, în viaţă.

"Voiau morţii lor, să-i îngroape creştineşte", spune Dan Steinhardt, salvator-cascador la cutremurul din  1977.

(w500) Mircea Pas

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 15°C
IASI 6°C 12°C
CLUJ 6°C 8°C
CONSTANTA 5°C 10°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI