Salvaţi Copiii: Peste 61% dintre copiii cu vârste între 12 şi 17 ani spun că s-au simţit inconfortabil ca urmare a unui material văzut pe Internet, cu conținut violent sau sexual

Asociaţia "Salvaţi Copiii" a lansat, marţi, campania "Unskippable stories"/"Poveşti peste care nu poţi trece", ce urmăreşte creşterea gradului de conştientizare cu privire la fenomenul imaginilor care înfăţişează un abuz sexual asupra copiilor şi al importanţei raportării lor.

09 Februarie 2021, 17:14 (actualizat 09 Februarie 2021, 17:24) |
Campania Salvați Copiiii

"Din studiile pe care Salvaţi Copiii le-a făcut, peste 61% dintre copii cu vârste între 12 şi 17 ani spun că s-au simţit inconfortabil ca urmare a unui material văzut pe Internet, materiale care au un conţinut violent, incită la violenţă sau au un caracter sexual explicit. Chiar dacă se declară deranjaţi de ceea au întâlnit online, de informaţiile pe care le-au văzut, foarte puţini copii au reacţie fie de a vorbi, fie de a găsi o cale de rezolvare", a declarat, marţi, la o dezbatere, Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei.

Ea a precizat că sub doi copii din zece au o reacţie la astfel de materiale şi a subliniat importanţa raportării de către adulţi a unor astfel de cazuri."Pornind de la ideea că este o realitate pe care nu o putem ignora, am realizat o serie de spoturi audio care vor fi rulate pe Youtube, pe Facebook, dar şi pe alte site-uri şi platforme online. Acestea reflectă realitatea crudă a copiilor care sunt victimele abuzului şi au fost realizate folosind vocile unor actori celebri ilustrând conversaţii care au loc între abuzatori şi victime, inspirate din cazuri reale", a informat Alexandrescu.

Potrivit unor studii ale "Salvaţi Copiii", din 2008 până în prezent, peste 540.000 de copii şi 151.000 de părinţi şi profesori au fost implicaţi direct în activităţi educaţionale, peste 8.000 de copii au beneficiat de activităţi de consiliere şi informare directă şi mai mult de 10.000 de sesizări au fost făcute pe linia specială de raportare.

"Doar în 2020 am cuprins în activităţile noastre peste 60.000 de persoane", a spus Alexandrescu.

La dezbaterea online, care a fost organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet, au participat reprezentanţi ai autorităţilor şi ai societăţii civile, discuţiile vizând riscurile şi provocările la care sunt expuşi copiii în mediul online şi pe care pandemia COVID-19 le-a amplificat, în contextul creşterii timpului petrecut în spaţiul virtual.

"Pe lângă toate beneficiile evidente pe care internetul le-a adus în viaţa noastră, el a contribuit şi la apariţia unor pericole şi situaţii în care oamenii au de suferit, inclusiv copiii. Pandemia COVID-19 a amplificat o parte dintre aceste riscuri, prin faptul că a contribuit la creşterea timpului pe care copiii au fost nevoiţi să îl petreacă pe internet. Cyberbullyingul, proliferarea ştirilor false sau dependenţa de dispozitive digitale sunt doar câteva dintre fenomenele care s-au intensificat în ultima perioadă", a explicat Gabriela Alexandrescu.

Ea a completat că există numeroase site-uri şi grupuri online în care sunt distribuite, uneori contra cost, imagini şi filme cu copii în ipostaze compromiţătoare. O mulţime de platforme online oferă inclusiv opţiunea de a descărca aceste materialele, creând astfel milioane de replici ale acestor imagini.

Preşedintele executiv al "Salvaţi Copiii" a evidenţiat că publicarea imaginilor compromiţătoare cu copii în spaţiul virtual îşi pune amprenta în mod dramatic asupra vieţii acestora pe termen indefinit

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI