Salvamontiştii din întreaga ţară, îngrijorați de nerespectarea regulilor pe munte, după o zi de foc, cu un număr record de cereri de ajutor

12 februarie 2023, 18:16

Salvamontiştii din întreaga ţară au fost solicitaţi să intervină la un număr îngrijorător de mare de evenimente montane, probabil cel mai mare înregistrat vreodată într-o singură zi, a anunțat Dispeceratul Naţional Salvamont.

În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont au fost primite nu mai puțin de 147 apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor. Cele mai multe dintre ele au fost înregistrate în județul Brașov.

Au fost salvate 146 persoane. 56 dintre ele au fost predate către Serviciul de Ambulanţă sau SMURD , iar un caz a fost predat către elicopterul SMURD-IGAV pentru transport la spital.

Cele mai multe intervenții au avut loc pe pârtiile de schi.

Sabin Cornoiu, preşedinte Salvamont România:Oamenii nu sunt atenți la copii și la începători, nu şi-au reglat bine legătura de schi, nu-şi adaptează foarte bine viteza și stilul de schi în funcție de cum se prezintă pârtia, pentru că acum avem pârtii foarte înghețate și toate acestea au generat acest număr mare de accidente. (…) Vorbim de mâini rupte, picioare rupte, vorbim de fracturi de bazin.

În afară de cei care s-au accidentat în timp ce practicau un sport de iarnă, au fost și câteva persoane care s-au rănit în timp ce s-au aventurat pe munte, neechipate corespunzător şi neţinând cont de sfaturile jandarmilor montani.

Andrei Dumitrache, detașamentul de jandarmi montani Sinaia: În primul rând trebuie să ţinem cont că în această perioadă traseele montane sunt închise din cauza stratului mare de zăpadă şi reprezintă un pericol să se aventureze. (…) Să fie echipaţi, să fie îmbrăcaţi cum trebuie, să ţină cont de programul instalaţiilor de transport pe cablu, pentru că am avut destule cazuri când au urcat pe munte şi nu au ştiut programul instalaţiilor de transport pe cablu şi au rămas sus pe munte.

Ultima intervenție a salvamontiștilor a avut loc duminică după-amiază. În județul Alba, pe raza pârtiei de schi Vârtop-Arieşeni, s-a răsturnat un ATV, iar salvatorii au fost solicitați pentru acordarea primului ajutor unei tinere de 21 de ani. În urma apelului la 112, a fost solicitat și un elicopter SMURD de la Baza Aeromedicală Arad, pentru evacuarea de urgență a victimei către UPU-SMURD Oradea.

Cei care se aventurează pe munte şi se simt în pericol pot suna la numărul unic de alertare 0725 – 82.66.68 sau mai ușor de reținut 0-SALVAMONT.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite