Salvamont: 16 intervenţii ale salvatorilor montani în ultimele 24 de ore. Cum te pregăteşti să urci pe munte iarna

Turisti pe munte
Turisti pe munte
29 noiembrie 2021, 09:56

Astfel, în ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 16 apeluri de urgenţă: 6 pentru Salvamont Dâmboviţa, 3 pentru Salvamont Gorj, 3 pentru Salvamont Prahova-Buşteni, câte un apel pentru Salvamont Braşov şi Zărneşti şi 2 apeluri pentru judeţul Braşov, se arată pe pagina de Facebook a Salvamont România.

Totodată, s-au mai primit 26 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană.

Unul dintre cazurile la care salvatorii montani au intervenit duminică este cel al unei persoane aflate în zona staţiei inferioare a Telescaunului Ruia, care a suferit un traumatism de membru superior. Serviciul Public Local Salvamont Braşov a intervenit pentru acordarea primului ajutor şi transportul persoanei accidentate.

Zi plină a fost şi pentru salvamontiştii din Dâmboviţa, având în vedere că duminică, de ziua Sfinxului din Bucegi, au urcat pe Platou mii de oameni din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate.

Salvamontiştii atrag atenţia că pe munte trebuie să mergem întotdeauna pregătiţi:

  • Informați-vă de prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore, evitați deplasarea pe timp nefavorabil;
  • Calculați timpul necesar parcurgerii traseului în funcție de pregătirea pe care o aveţi;
  • Plecați pe munte cu echipament adecvat, atât pentru condițiile meteo, pentru specificul traseului și al activităților;
  • Luați haine de schimb, haine de protecție împotriva vântului și ploii și haine mai groase, pentru cazul in care temperatura scade;
  • Nu uitați ca la munte vremea este deosebit de imprevizibila, iar condițiile meteo se pot schimba radical într-un timp foarte scurt.
  • Nu uitați să puneți în rucsac lanterna, busola, harta, ochelari de soare cu protecție UV, crema de protecție UV, spray cu piper și/sau generator de ultrasunete, briceag, trusa de prim-ajutor medical și punga pentru gunoi.
  • Nu încărcați rucsacul peste limite rezonabile;
  • Evitați să plecați singur la drum, recomandabil, în grup de cel puțin trei persoane din care una să cunoască zona;
  • Apelați cu încredere echipele salvamont, singurele structuri abilitate legale pentru intervenția în salvarea montană.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite