Salvați Copiii România: Peste 5.000 de copii au dispărut de acasă în ultimul an

Peste 5.000 de copii au dispărut de acasă în ultimul an, arată organizaţia neguvernamentală Salvaţi Copiii România, care trage un semnal de alarmă asupra proporţiilor acestui fenomen, transmite Agerpres.

25 Mai 2019, 12:24 (actualizat 25 Mai 2019, 12:37) |
Copii / FOTO: ANGELO BREZOIANU Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

În perioada 30 aprilie 2018 - 20 mai 2019, 5.078 de minori au dispărut de acasă, dintre care 151 cu vârste până la 10 ani, 1.410 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 3.517 mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliţie.

În aceeaşi perioadă de timp, 5.072 de minori au fost găsiţi, dintre care: 158 cu vârste până la 10 ani; 1.395 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani; 3.519 mai mari de 14 ani.

Cele mai multe dispariţii au fost înregistrate la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (sectoarele 1-6), IPJ Constanţa şi IPJ Neamţ, arată datele centralizate.

Organizaţia "Salvați Copiii" menţionează că, în 95% din cazuri, este vorba de plecări voluntare. Cele mai multe dispariţii au fost înregistrate în rândul adolescenţilor.

"Tot mai mulţi copii trăiesc situaţii de viaţă în care fuga de acasă pare să fie cea mai bună soluţie. Au nevoie de sprijinul nostru imediat şi consistent pentru a realiza că este o falsă soluţie, este un risc suplimentar pentru exploatare, abuz, trafic de copii. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor din centrele de ocrotire şi copiilor lipsiţi de protecţie parentală, urmare a fenomenului migraţiei economice. Fuga reprezintă în viziunea lor o soluţie pentru toate problemele cu care se confruntă, fără să realizeze că, dincolo de uşa casei sau a instituţiei de protecţie sunt adesea provocări mai mari, greu de gestionat. Aceste situaţii cu care ne confruntăm trebuie abordate urgent prin crearea unor mecanisme eficiente de prevenire adresate deopotrivă copiilor şi adulţilor care îi au în grijă", atrage atenția preşedintele executiv Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Potrivit datelor furnizate de Federaţia Europeană pentru Copilul Dispărut şi Exploatat Sexual, acești copii ajung în proporție de 58% victime ale unei forme de abuz sau de exploatare. Potrivit datelor europene, 19% sunt răpiţi în contextul proceselor de stabilire a custodiei parentale. Numai 16% din procedurile de răpire ale părinţilor au fost soluţionate prin mediere, în ciuda beneficiilor sale cunoscute pentru bunăstarea părinţilor şi a copiilor.

În 20% din cazuri, apelurile din presă şi sistemele de alertă pentru minori au jucat un rol important în găsirea copiilor dispăruţi.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 5°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 1°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI