Salonul Regal din Gara de Nord urmează să fie restaurat. A fost construit de Carol I, pentru vizita împăratului austro-ungar Franz Joseph, din 1896

31 ianuarie 2023, 21:46

Gara de Nord a fost inaugurată de Regele Carol I în septembrie 1872, dar puţină lume ştie că arăta altfel. Și avea o încăpere cu totul specială.

În vremea monarhiei, regii ieşeau din salon şi urcau direct în Trenul Regal, pentru că aici era punctul 0 al Gării de Nord şi Peronul Unu.

Sala de aşteptare luxoasă avea candelabre de cristal, un spectaculos tavan din marmură, plafoniere de iluminat aduse de la Paris, oglinzi de cristal, un salon de protocol cum nimeni nu ar fi bănuit că poate exista în țara noastră.

Imediat după îndepărtarea de pe tron a Regelui Mihai, în 1947, acest salon a devenit locul cel mai ascuns din Gara de Nord. A fost construit pe vremea Regelui Carol I special pentru vizita împăratului austro-ungar Franz Joseph din 1896. De-a lungul istoriei, au trecut pe aici toţi cei patru regi ai României.

Împăratul Franz Joseph a trecut de două ori prin salonul regal, fotografiat chiar înainte să sosească. În 1914, a fost depus aici sicriul drapat în negru al Regelui Carol I, în drum spre necropola de la Curtea de Argeș. În 1928, regele-copil a inaugurat aici prima locomotivă cu aburi din România, construită la Uzinele Malaxa. Se pare că ultima oară Regele Mihai a intrat în acest salon în ziua de 21 decembrie 1947, când s-a întors de la Londra, de la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Şi comuniştii au folosit salonul oficial, mai în secret, dar apoi doar anumite persoane au mai putut intra aici.

Oana Brânzan, purtător de cuvânt CFR SA: Călătorii din Orient Expres, în fiecare an când ajung în România și-n Gara de Nord, intră prin salonul regal.

În 2013, salonul a fost deschis pentru Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu. Şi tot atunci, a fost aşezată o plăcuţă care vorbeşte despre însemnătatea locului.

Oana Brânzan, purtător de cuvânt CFR SA: Noutatea va fi, în cadrul acestui mare program de modernizare, că acest salon regal ne dorim să fie deschis publicului.

Salonul regal a mai fost refăcut în 1921, iar de atunci s-au mai făcut reparații doar când s-a stricat câte ceva.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite