Saloanele de coafură, cabinetele stomatologice, muzeele își redeschid porțile după 15 mai. Ce presupune starea de alertă anunțată de președinte

4 mai 2020, 20:04

Saloanele de coafură, cabinetele stomatologice și muzeele își redeschid porțile după 15 mai. Nimic nu va mai fi însă ca înainte: trebuie respectate în continuare condiții stricte de distanțare și de igienă. În spațiile închise și în mijloacele de transport în comun vom fi obligați să purtăm mască. Nu mai avem nevoie de declarație ca să ieșim din casă, dar rămân recomandările să ne limităm la deplasările strict necesare.

Relaxarea vă fi treptată, cu noi măsuri anunțate din două în două săptămâni, în funcție de evoluția epidemiei. Președintele a anunțat că din 15 mai intrăm într-un nou regim juridic, respectiv stare de alertă.

„Starea de urgență nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret. 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Din 15 mai vom intra în stare de alertă”, a spus, luni, într-o declarație de presă, președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a mai spus că epidemia nu a trecut, adăugând că 300 de persoane au fost testate pozitiv la COVID-19.

După 15 mai putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității. Dar e bine să nu exagerămNu va mai fi nevoie să declarăm unde mergem”, a explicat Iohannis. Șeful statului a adăugat că relaxarea se va face pas cu pas, iar măsurile vor fi luate o dată la două săptămâni.

Constantin Udrea, fost judecător militar: „Starea de alertă se instituie printr-o hotărâre luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, deci este un organism interguvernamental, creat din specialişti. Declararea stării de alertă se face cu acordul prealabil al premierului, iar hotărârea de declarare a stării de alertă se publică în Monitorul Oficial.”

Pe timpul stării de alertă, măsurile nu se vor mai lua prin ordonanțe militare, ci prin ordonanțe de urgență, hotărâri de guvern sau decizii administrative, cu respectarea Constituției. Opoziția îi trimite deja avertismente și sugestii președintelui în legătură cu restricțiile anunțate.

Nu există încă un orizont pentru deschiderea restaurantelor, iar reluarea spectacolelor și competițiilor sportive rămâne și mai îndepărtată. Doar sportivii de performanta își vor putea relua antrenamentele și cantonamentele, în anumite condiții.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite