Sălile de jocuri de noroc trebuie să aibă o bază de date cu clienții. ”În loc de fericire am avut deznădejde și probleme”

29 noiembrie 2022, 20:01

Gheorghe are 46 de ani și a devenit dependent de jocuri de noroc de la vârsta de 14 ani. A conștientizat că are o problemă abia la 39 ani, atunci când a pierdut aproape totul: de la bani și bunuri, la familie.

Gheorghe: Când eram elev fugeam de la scoală ca să mă duc într-o sală de jocuri. Furam din buzunarele părinților. În loc de fericire am avut deznădejde și probleme, divorț, am ales impotriva copilului meu.

În ideea că astfel de cazuri ar putea fi evitate, noua lege prevede cã operatorii de jocuri de noroc trebuie să țină evidența, în format electronic, a datelor de identificare ale persoanelor care intră în sălile de jocuri de noroc.

Operatorii au și obligația  să întocmească baze de date referitoare la persoanele dependente de jocuri de noroc, date care se vor pãstra minimum 5 ani. 

Florin Roman, deputat PNL, inițiatorul legii: Cei care sunt dependenți pot solicita celor care opereazã aceste sãli de jocuri de noroc, sã le interzicã accesul în condițiile în care își recunosc dependența. Dupã promulgarea legii, Oficiul Național al Jocurilor de Noroc are obligația sã vină cu normele de aplicare.

Reprezentanții industriei jocurilor de noroc spun că din cauza faptului că legea ar fi fost făcută în grabă și fără a fi consultați îndeajuns, nu va putea fi aplicată.

Dan Ghiță, președintele Asociației Jocurilor de Nororc, Rombet: Deși impune legitimarea clienților și constituirea de baze de date cuprinzând vizita fiecãrui client într-o locație de jocuri de noroc într-o perioadã de cinci ani, legea nu precizeazã care este scopul precesării și colectãrii acestor date.

Un lucru este însă sigur. În Spania se întâmplă deja acest lucru. Persoanele care au o astfel de adicție pot cere singure să li se interzică accesul.

Eugen Hriscu, psihiatru, specialist în tratarea dependențelor: Dependența de jocuri de noroc este alături de dependența de droguri și dependența de alcool în nomenclatoarele psihiatriei, deci avem nevoie de aceasta reglementare, este un prim pas foarte bun.

De curând, reprezentanții Declic au inițiat o petiție prin care doresc să-i convingă pe parlamentari să inițieze o propunere legislativă prin care să fie interzise reclamele la jocurile de noroc și pariuri așa cum au fos interzise reclamele la alcool și țigări.

În online, publicitatea este și mai agresivã, pentru cã sunt și mai puține reguli. Iar pentru reclamele la pariuri sportive de la TV existã o portiță. Acestea pot fi difuzate la orice orã din zi, în timpul compețițiilor sportive.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite