De pe masa de Paşte nu pot lipsi legumele și verdețurile, atât de necesare organismului. Pentru o salată vom plăti, însă, mai mult ca în alți ani. Legumicultorii spun că i-a costat încălzirea serelor și sunt nevoiți să vândă mai scump.
Legumicultorii se pregătesc încă din iarnă ca să atingă vârful producției în Săptămâna Mare. Deși s-au ținut de program, însămânțările au început în decembrie, iar plantarea se face în februarie, tot nu au ajuns cu toate legumele coapte. De vină este vremea rece. În Olt, de exemplu, producția de roșii este mai săracă.
Din cauza frigului, au crescut cheltuielile cu încălzirea serelor, chiar și cu 40 de procente, cost care se regăsește acum în prețul cu care sunt vândute roșiile. 25 de lei kilogramul, față de 8 sau 10 lei - cât costă roșiile de import.
Cine dorește să își salveze producția de legume, trebuie să investească în sere.
Și în luna mai, vremea va fi mai ploioasă și mai rece ca de obicei, potrivit meteorologilor.