Salata cu icre de știucă de Tulcea a devenit produs cu indicație geografică protejată în UE

Salata cu icre de știucă de Tulcea
Salata cu icre de știucă de Tulcea
4 iunie 2021, 16:40

Potrivit Ministerului Agriculturii, produsul „Salată cu icre de ştiucă de Tulcea” – Indicaţie Geografică Protejată este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29% icre, din care minimum 15 % icre de ştiucă sărate cu bobul întreg şi maximum 14% icre de peşte deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată şi zeamă de lămâie.

Aspectul produsului este conferit de consistenţa cremoasă şi omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de ştiucă, iar produsul finit se diferenţiază de alte produse din aceeaşi categorie prin faptul că pentru obţinerea acestuia nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză.

„Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” este un produs care reprezintă tradiţia locală de prelucrare a peştelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate. Este produsă în regiunea Tulcea, care include Rezervația Biosferei Delta Dunării.

„Salata cu icre de știucă de Tulcea” are gustul specific al icrelor de știucă, completat și subliniat de cel al icrelor de pește din Delta Dunării, ca urmare a procesului de sărare și maturare.

„Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs care utilizează în principal materii prime din regiune, creând o legătură puternică cu mediul natural al Deltei Dunării.

„Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un exemplu emblematic al tradiției locale de prelucrare a peștelui, care a evoluat de la recoltarea și consumul de icre crude (în secolul al XIX-lea) până la prelucrarea acestora pentru a fi utilizate în bucătăria modernă (în secolul XX). Această nouă denumire se va alătura celor 1.760 de produse alimentare deja protejate, precizează Ministerul Agriculturii.

Acesta este al zecelea produs românesc din categoria alimente ce a primit protecție în UE.

Primul a fost, în 2011, Magiunul de Topoloveni, urmat de produsele Salam de Sibiu, Telemea de Ibăneşti, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Plăcintă dobrogeană, Caşcaval de Săveni și Salată cu icre de știucă de Tulcea, potrivit listei de pe site-ul Comisiei Europene.

Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite