Salariul minim va crește cu 41 de lei net, a anunțat premierul Cîțu

Salariul minim crește de la 1 ianuarie la 2300 de lei brut. Decizia a fost luată de Guvern după consultarea cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor. Măsura va fi adoptată în ședința de guvern de miercuri și nemulțumește mai multe sindicate care amenință cu proteste.

28 Decembrie 2020, 18:27 (actualizat 28 Decembrie 2020, 22:41) |
Salariul minim creste cu 41 de lei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Creșterea de 70 de lei brut este un compromis între solicitările sindicatelor, care au propus ca salariul minim să fie 2400 de lei și dorința patronatelor, care au cerut înghețarea la nivelul actual.

Premierul Florin Cîțu: Antreprenorii, care au dus greul anul trecut și au susținut economia în această perioadă de criză au venit cu propunerea de a menține salariul minim. Pe de altă parte, sindicatele au venit cu o propunere de a crește salariul minim cu peste 7%. Eu spun că am găsit o formulă de compromis pentru toată lumea. Salariul minim, din punctul nostru de vedere, va creşte puţin peste rata inflaţiei. Rata inflaţiei este estimată sub 2%, de 1,8%, salariul minim creşte cu 3,1% pentru anul viitor, asta arată că susţinem creşterea veniturilor mici ale românilor, în acelaşi timp înţelegem costurile pentru antreprenori şi spunem noi că este formula care să susţină dinamica economiei în 2021 şi în viitor.

Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni: Angajatorii care au activităţi cu marjă de profit redusă, oricât de binevoitori ar fi, pentru că au constrângerea a ceea ce realizează prin munca oamenilor angajaţi, nu pot să o satisfacă.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical: Este exclus să se ajungă la manifestaţii, la proteste, doar pentru acest subiect. Pare o soluţie de compromis, pe care guvernul şi-o asumă, pentru că astăzi premierul recunoştea că avem această tară, un număr uriaş de salariaţi plătiţi cu salariul minim.

În schimb, reprezentanții Cartel Alfa se declară dezamăgiți de această decizie și anunță deja acțiuni de pichetare la Ministerul Muncii începând de marți. Suma de 2300 de lei, propusă de guvern, este acceptată însă de reprezentanții IMM-urilor.

Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii: Noi am făcut analize asupra întreprinderilor mici şi mijlocii încă de la începutul anului şi am văzut că principala preocupare e legată de menţinerea locurilor de muncă şi susţinerea salariilor pentru angajaţi.

Majorarea salariului minim și alte măsuri prevăzute în bugetul anului viitor au fost discutate azi de premierul Florin Cîțu și ministrul de Finanțe și cu președintele Klaus Iohannis. Cei 3 au avut o întâlnire de lucru la Palatul Cotroceni.

Premierul Florin Cîțu: În ceea ce privește angajații din mediul bugetar, nu vor fi tăiate salariile. În acest moment analizăm dacă legea în vigoare este eficientă privind salariile din mediul public. Până atunci veniturile se mențin la nivelul din decembrie 2020.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 18°C
IASI 15°C 18°C
CLUJ 13°C 14°C
CONSTANTA 13°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 11°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI