Salariul minim ar putea crește diferențiat de la 1 decembrie

2 noiembrie 2018, 11:09

Ordonanța de urgență prin care va fi modificat Codul Muncii astfel încât aceste măsuri să fie posibile se află în curs de avizare.

Dacă toate semnăturile sunt obținute la timp, ar putea fi aprobată în ședința de guvern de vinerea viitoare.

Patronatele indică însă că unele firme s-ar putea închide din cauză că nu vor putea suporta salarii atât de mari.

Sindicatele susțin măsura și subliniază că prea mulți români sunt plătiți la nivelul minim.

Președinția și opoziția critică schimbările de acest fel, prin care activitatea companiilor este bulversată.

Salariul minim este acum de 1.900 de lei. Aproape 2 milioane de angajați sunt plătiți cu salariul minim, cei mai mulți în industria prelucrătoare, construcții, comerț și servicii.

_____________________

Astfel, 2.080 de lei pe lună ar urma să fie salariul minim brut pe economie, pentru persoanele fără studii superioare. Iar cei cu studii superioare sau cei care au o vechime de cel puțin 15 ani ar urma să primească un salariu minim lunar de 2.350 de lei brut. Sindicatele sunt de acord cu măsura, însă patronatele se declară îngrijorate.

Dumitru Costin, președintele BNS: „Vocile din piață uită niște lucruri. Astăzi, 41% din totalul de contracte de muncă de pe piața muncii din România sunt încheiate pe salariul minim pe economie. 68% dintre angajați, în firme cu mai puțin de 50 de angajați, sunt plătiți cu salariul minim. Asta înseamnă că avem sute de mii de firme în România care au milioane de salariați care fac doar activități necalificate. Refuz să accept acest lucru. Este clar un comportament șmecheresc al mediului de afaceri, pe care îl utilizează din 2011, de când a dispărut CCM. În tot acest timp, angajatorii au avut grijă să șmecherească lucrătorii, continuând să-i plătească pe salariul minim. Asta înseamnă foarte multă muncă la gri, pentru că în continuare sunt  foarte mulți angajatori care preferă să completeze veniturile angajaților cu niște sume care nu aduc contribuții la sistemul public de pensii și nici la cel public de sănătate”.


Bogdan Hossu, președinte Cartel Alfa: „Pentru sindicat e un lucru îmbucurător, spreăm însă ca să se facă în timp, ca să se poată aplica devansat, de la 1 decembrie, dacă nu, suntem siguri că cel puțin de la 1 ianuarie com avea cadru legislativ adecvat și se va putea aplica valoarea respectivă. Important este să se dea cât mai repede singuranța aplicării acestor valori, tocmai pentru că, fiind sfârșit de an, acolounde se poate negocia, se încearcă negocierea politicii salariale pentru anul următor și sunt strict necesare, valorile respective, pentru a se ști de la ce valoare se va transpune negocierea în cadru legislativ al unității, în contractul colectiv de unitate”.

Cristian Pârvan, președinte PIAROM: „Poziția patronatelor rămâne aceeași și Guvernul trebuia să-și respecte termenul de 1 ianuarie, salariul minim diferențiat pe criteriile anunțate mi se pare absolut discutabil, pentru că patronatele nu plătesc studiile. Dar asta se aplică, probabil, cu foarte multă plăcere în sectorul bugetar, unde o mulțime de funcționari, mai ales din administrația locală, și-au făcut rost de diplome cu studii superioare, fără să aibă competențe superioare. E clar că firmele vor încerca să se acomodeze, firmele plătesc oricum competențe și nu plătesc diplome”.

 

Salariul minim brut urmează să crească, iar decizia care se va lua astăzi în coaliția de guvernare este ca această creștere să se aplice de la 1 decembrie, spun surse politice, a transmis Luiza Gireadă, pentru TVR. Inițial, reprezentanții guvernului voiau să aplice această creștere de la 1 noiembrie, însă patronatele au reacționat vehement, au spus că dacă se aplică această măsură într-un timp atât de scurt, companiile vor fi bulversate și nu vor avea bani pentru a da aceste salarii.

În urmă cu o săptămână, într-o întâlnire între premierul Viorica Dăncilă, ministrul Muncii și cel al Finanțelor și reprezentanții sindicatelor și cei ai patronatelor, aceștia nu s-au înțeles, pentru că patronatele voiau ca această măsură să se aplice de la 1 ianuarie, așa cum fusese stabilit inițial.

Salariul minim pe economie ar urma să crească la 2.080 de lei pentru toți, mai puțin pentru cei care au studii superioare sau cei care au vechime de 15 ani, care vor primi 2.350 de lei. Ordonanța de urgență care modifică Codul Muncii este acum în proces de avizare și, dacă se obțin avizele, va intra în ședința de guvern de peste o săptămână.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite