Salariile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor CJ vor fi majorate, au hotărât deputații. Creşterea salariilor parlamentarilor – eliminată

27 septembrie 2022, 12:17

Scandal în Parlament. Strigăte, acuzații și insulte din cauza amendamentului privind majorarea salariilor demnitarilor. ”Vă creșteți vouă salariile! Mincinosule!”

ACTUALIZARE Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.115/2022, referitor la acordarea, începând cu luna august 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, precum şi acordarea, începând cu luna august 2022, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale şi pentru personalul care avansează în gradaţia corespunzătoare tranşei de vechime în muncă în perioada ianuarie-iulie 2022, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna iulie 2022.

Deputaţii au introdus un amendament care prevede majorarea indemnizaţiilor persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţii publice locale.

„Prin excepţie, începând cu data de 1 noiembrie 2022, cuantumul brut al indemnizaţiilor lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice prevăzut în anexa nr. IX lit.C la Legea-cadru nr. 153/2017 (…) se stabileşte prin înmulţirea coeficientului prevăzut de Legea cadru nr. 153/2017 (…), cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii pentru anul 2021”, prevede textul adoptat.

Totodată, deputaţii au eliminat din varianta adoptată anterior de Senat textul care prevedea creşterea salariilor parlamentarilor şi a personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, serviciilor Parlamentului, Consiliului Legislativ şi Administraţiei Prezidenţiale.
––––––––––––––––––––––––––––––––

In Senat, săptămâna trecută, legea de aprobare a unei ordonanțe a trecut cu un amendament extrem de important, care majora salariile tuturor demnitarilor și aleșilor locali. În urma acestui vot, PSD a spus că dorește să modifice legea în Camera Deputaților și să rămână cu măriri de salarii doar primarii și șefii consiliilor județene.

Amendamentul a fost discutat azi la Comisia de muncă a Deputaților, unde a izbucnnit un întreg scandal pentru că PSD spune că primarii și șefii de consilii județene ar trebui să rămână cu acele măriri de salarii.

De cealată parte, PNL spune că nici pentru primari nu ar trebui să se mărească salariul.  Practic, invocă faptul că va exista o percepție greșită în opinia publică dacă salariile primarilor vor fi mărite.

Deputaţii din Comisia de muncă au votat în cele din urmă pentru renunţarea la majorarea salariilor demnitarilor, cu 25 de voturi „pentru” şi 12 „împotrivă”.

Raportul trebuie să primească votul plenului Camerei Deputaţilor – for decizional – el figurând pe ordinea de zi a şedinţei de marţi.

Deputaţii au votat un amendament care priveşte creşterea salariilor, la nivelul anului 2021, pentru administraţia publică locală, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene

__________

Amendamentul adoptat de Senat prevede creșterea indemnizațiilor președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale și majorarea sporurilor funcționarilor publici implicați în procesul legislativ.

Adoptarea acestui amendament a creat multe controverse, iar astăzi, reprezentanții PSD au anunțat în plenul Camerei Deputaților că vor susține eliminarea acestuia în cadrul discuțiilor din comisia de muncă.

Aceștia susțin că votarea amendamentului la Senat a fost o întâmplare. S-ar fi dorit, de fapt, doar majorarea salariilor celor care lucrează în teritoriu, adică ale primarilor și șefilor de Consilii Județene.

Social-democrații susțin că vor amenda legea la Cameră astfel încât să rămână în forma dorită inițial.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite