Salariile militarilor, mărite de la 1 iulie - proiect de ordonanță de urgență. Banii vor veni din economii. Foarte mulți soldaţi şi gradaţi profesioniști au acum un venit mediu lunar de aproximativ 2.300 de lei

De la 1 iulie, veniturile militarilor ar putea creşte substanţial. Ordonanţa inițiată de ministrul Apărării așteaptă acum unda verde de la guvern. Banii ar putea veni din economii, dar și din redistribuirea unor fonduri. Soldaţii şi gradaţii profesionişti care, potrivit ministrului Apărării, au un salariu mediu de 2.300 de lei, vor primi bani pentru chirie, iar diurna se va dubla.

03 Iunie 2022, 20:50 (actualizat 03 Iunie 2022, 22:10) Știrile TVR |

Printr-un proiect de ordonanță de urgență discutat deja într-o primă formă în guvern, Ministerul Apărării vrea să mărească salariile militarilor de la 1 iulie, în baza unei legi din 2017.

Diurna va crește de la 20 la 40 de lei.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale: "Nu vom cere bani în plus de la bugetul României în acest moment, prin economii, prin modul în care redistribuim și ne vom gospodări banii, vom putea să alocăm în acest an întreaga sumă pentru ca să putem să fim și noi atractivi. (...) Sunt sigur că vom găsi înțelegerea necesară la guvernul României".

Performanța profesională trebuie recompensată și printr-un sistem de salarizare decent, susține ministrul Apărării.

Conform proiectului, orele suplimentare vor fi plătite cu 75% din salariu, iar soldații și gradații profesioniști vor avea dreptul la o compensație lunară pentru chirie de până la 50% din solda de funcție.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naţionale: "Vă dau numai un exemplu - soldaţii şi gradaţii profesioniști au în acest moment (...) sunt foarte mulți au un venit mediu lunar de 2.300 și ceva. Cifra spune de la sine pentru cineva care trebuie să plece în deplasări, să se mute cu familia".

Reprezentanții cadrelor militare în rezervă spun că salarizarea personalului din MApN a creat multă nemulțumire în ultimii ani.

Colonel (r) Marian Tudor, președintele Asociației ROMIL: "Eu ştiu că toate creşterile soldelor şi salariilor militarilor trebuie să respecte legea din 2017 şi până în 2023 să fie aplicate integral, numai că probabil domnul ministru şi-a adus aminte că un militar era plătit la nivel bază ca un necalificat".

Potrivit Military Balance 2021, realizat de Institutul Internațional pentru Studii Strategice, România are în prezent aproximativ 68 de mii de militari activi.

Cei mai mulți, aproape 36 de mii, sunt la Forțele Terestre, iar cei mai puțini, 5.500, la Forțele Navale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI