Salariile au scăzut în pandemie. Managerii spun că au încasări reduse din cauza crizei sanitare și nu exclud o reducere a veniturilor și în lunile următoare

Tichete de masă, abonamente la sala de sport, bonusuri și prime în bani. Tot mai mulți patroni au renunțat să mai acorde astfel de facilități angajaților. În țară, câștigul salarial mediu net a scăzut cu 69 de lei în decurs de o lună, arată cele mai recente statistici oficiale. Managerii reclamă că au încasări reduse din cauza crizei sanitare. Și nu exclud o scădere a veniturilor salariaților și în lunile următoare.

14 Iulie 2021, 18:39 (actualizat 14 Iulie 2021, 20:10) |

Cel mai mult au scăzut salariile angajaților care se ocupă cu intermedierea financiară, cu 21%, și ale celor din domeniul asigurărilor, cu 16%, conform Institutului Național de Statistică. Dar câștiguri mai mici au fost în majoritatea sectoarelor economice.

La nivel național, câștigul salarial mediu net a scăzut cu 69 de lei în luna mai, în comparație cu aprilie. Reprezentații mediului de afaceri spun că firmele au avut încasări mai mici, ca urmare a efectelor crizei sanitare. Din acest motiv și multe bonusuri au fost eliminate.

Sunt și domenii în care salariile au crescut.

Cele mai mari salarii sunt în continuare în industria IT, unde câștigul mediu net este de 8.192 de lei pe lună. La polul opus, cel mai puțin câștigă angajații din hoteluri și restaurante, în medie doar 1.850 de lei pe lună, arată statisticile oficiale.

În continuare, cea mai mare parte a veniturilor se duce pe cheltuieli de consum precum achiziția de alimente și plata facturilor la utilități. Cele mai mici sume sunt alocate pentru educație, sub 1% din totalul cheltuielilor de consum, mai arată statisticile oficiale.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI