Salarii plătite după modelul german în timpul crizei. Finanțarea s-ar putea face din fonduri europene

Guvernul vrea să aplice și pentru angajații români modelul german Kurzarbeit, care presupune un program redus și flexibil de muncă. Premierul Ludovic Orban a declarat la o întâlnire cu oamenii de afaceri și cu sindicatele că, astfel, statul ar putea acoperi parțial salariile angajaților în perioadele în care aceștia nu pot munci din cauza unor evenimente excepționale. Finanțarea s-ar putea face din fonduri europene.

22 Iunie 2020, 17:43 (actualizat 22 Iunie 2020, 19:50) |
Salarii plătite după modelul german în timpul crizei
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Modelul german presupune subvenţionarea de către Guvern a unei părţi a salariilor pentru angajații care au rămas cu program parțial de muncă în locul celui normal, din cauza crizei economice.

„Ideea în sine nu este foarte complicată. Dacă unei companii i s-a redus vânzarea cu un anumit procent, ca să nu dea afară angajaţii - cu procentul corespunzător - practic stabileşte un program flexibil de muncă pentru angajaţi şi statul plăteşte perioada de timp care nu e lucrată de angajaţi, corespunzătoare reducerii”, a precizat premierul Ludovic Orban.

Măsura se va aplica pentru o perioad[ limitata, când apar perturbări majore ale pieței, așa cum se întâmplă acum. Nu s-a stabilit deocamdată când va intra în vigoare și nici nu sunt încă definite criteriile.

„Nu ne-am situa pe poziţia de a respinge proiectul şi nici să nu înţelegeţi acest lucru. Doar vă spun că nu se poate lua direct din Germania şi aplica la sistemul nostru, care nu este acelaşi. Plata pe oră va include eliminarea programului de lucru normal. Gândiţi-vă la cei care sunt aduşi în multinaţionale de la distanţe suficient de mari”, a precizat Liviu Apostoiu, prim-vicepreședintele Cartel Alfa.

“Modelul de muncă flexibilă este o combinaţie între muncă normală şi şomaj tehnic. Se defineşte cât la sută munceşti, pentru care eşti şi plătit 100%, iar diferenţa este şomaj tehnic.  Oamenii muncesc, dar nu muncesc 100%.  Noi susţinem flexibilitate totală, de comun acord cu angajatul sau cu reprezentanţii angajaţilor. Ceva de genul: dacă azi ai 2 ore de muncă şi mâine ai 8 ore ajungi la o medie. Din câte am văzut, statul propune ca flexibilizarea să nu meargă sub 50%. Dar va trebui să vedem textele finale”, spune omul de afaceri Dragoș Anastasiu.

Noua măsură ar urma să fie inclusă într-un pachet mai amplu de sprijinire a mediului de afaceri, care va fi aprobat în perioada următoare.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 10°C
IASI 6°C 7°C
CLUJ 2°C 5°C
CONSTANTA 7°C 9°C
CRAIOVA 5°C 10°C
BRASOV 3°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI