Salarii mărite, bugete terminate. Asistenții maternali și sociali spun că nu mai au bani nici pentru mâncare

24 octombrie 2017, 20:40

La Miercurea Ciuc, 300 de asistenți maternali și directori ai centrelor de asistență au ieșit în stradă să arate  în ce impas financiar s-a  ajuns.

De aproape două luni, nu mai avem finanțare pentru alimente, pentru medicamente, pentru încălzire, pentru nimic” –  Antal Adela, șefa Centrului de Plasament din Toplița.

Problema finanţării vine din faptul că din 2016 s-a introdus o nouă lege a salarizării în domeniul asistenţei sociale, care a crescut nivelul costurilor resurselor umane cu 50 la sută, ori alocările din bugetul central din TVA au fost mai mici decât anul trecut, deci e clar că nu aveam cum să rezistăm” – director DGASPC Harghita, Elekes Zoltan.

Salariile au fost majorate prin lege, dar fără susţinere financiară. Consiliul Judeţean Harghita a alocat aproape dublu faţă de anul trecut şi având în vedere că fondurile noastre sunt limitate, acum suntem în imposibilitatea de a mai plăti. Şi aşteptăm Guvernul să ia o decizie” – preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

De aceste probleme se plâng și direcțiile din alte județe. La Vaslui, de exemplu, cei 1500 de asistenți maternali nu și-au mai primit salariile din septembrie.

Instituţia noastră înregistrează un deficit bugetar în valoare de 36 milioane de lei (n.red.-vechi), aferent cheltuielilor cu bunuri şi servicii şi cheltuielilor de personal, cu cei 2512 salariaţi, dintre care 1500 sunt asistenţi maternali profesionişti” – purtător de cuvânt DGASPC Vaslui, Irina Câmpeanu.

Oamenii așteaptă acum ca guvernul să le dea bani pentru salarii și pentru copiii și bolnavii aflați în grija direcțiilor de asistență socială.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite