Sakura, spirit al Japoniei, şi sezonul înfloririi cireşilor

11 martie 2018, 10:51

Sakura, floarea de cireş, este un simbol naţional cu tradiţii vechi în cultura, credinţa şi filosofia japoneză, iar Hanami, sau tradiţia japoneză a privirii florilor, dateaza din perioada Heian (794-1191) şi a fost iniţiată la  curtea imperiala, fiind în timp transmisă de artişti, poeţi şi muzicieni.

Prognoza înfloririi cireşilor este în Japonia o adevărată ştiinţă şi întreaga naţiune se mândreşte cu atenţia specială pe care o dă stabilirii datei exacte la care apar primele flori. Din 1951, echipe întregi de meteorologi sunt trimişi să monitorizeze valul de înflorire a cireşilor- sakura zensen în japoneză – care străbate, de la sud la nord, întreaga ţară.

 

(w500) Sakura, sp

Tradiţional, oficialii urmăresc mugurii roz pal al cireşilor din soiul yoshino, cel mai comun în Japonia, şi se declară deschis sezonul odată cu înflorirea a cel puţin cinci sau şase flori pe ramura unui pom, ales de aceştia într-o anume zonă.

Astăzi, această operaţiune este o adevărată afacere hi-tech, cu previziuni ale oamenilor de ştiinţă care folosesc complicate modele matematice pe care le expun şi explică şi în media.

Potrivit previziunilor, în 2018, sezonul s-a deschis pe 10 ianuarie, în Naha (Okinawa) și continuă în Kagoshima, pe insula Kyushu, pe 21 martie. Tokyo va întâmpina frumoasele flori pe 24 martie. În nord, Sapporo va vedea sakura pe 2 mai.

Calendarul complet, aici.

 

(w500) Tokio cire

În fiecare insulă a arhipelagului sezonul florilor este destul de scurt şi poate dura cel mult zece zile. De la Kaika, apariţia primelor flori, trece aproximativ o săptămână până la mankai, apogeul înfloririi, care este urmat de chiru, căderea florilor care se împrăştie pe jos într-un covor de culoare alb-roz.

Asociaţia japoneză de Meteorologie urmareşte cu atenţie condiţiile de vânt şi temperatură estimând pentru fiecare zonă a ţării perioada optimă pentru admirarea florilor, iar milioane de japonezi îşi planifică vacanţele sau evenimentele de familie în jurul sosirii Sakurei. Peste tot se fac plimbări în parcuri sau picnicuri sub cireşii înfloriţi, iar florile sunt fotografiate în toate momentele zilei.

La Tokio, cel mai apreciat loc pentru privitul florilor de cireş este parcul Ueno, unul din cele mai vechi din Japonia şi cel mai celebru spaţiu public din ţară, cu muzee, altare şi mici iazuri, şi unde pot fi admiraţi mai mult de 1000 de pomi înfloriţi.

 

(w500) Okinawa ci

Nakameguro

O alternativă mai liniştită este parcul Shinjuku Gyoen, unde prin secolul XVIII a fost reşedinţa grupului de samurai din clanul Naitō, şi unde acum sunt mai mult de 1500 de cireţi răspândiţi pe pajiştile întinse, iar pentru o plimbare plăcută de seară se recomandă Nakameguro, cu sute de cireşi aliniaţi de-a lungul unui canal şi luminaţi după ce se întunecă.

Un eveniment foarte popular în Japonia este Festivalul înfloririi cireşilor de la Kyoto.

Cele mai bune locuri din Kyoto pentru privitul florilor de cireş sunt: Calea Filosofiei, unde se poate face o frumoasă plimbare pe sub cupola sutelor de cireşi dintre templele Ginkakuj şi Nanzenji, parcul Maruyama de lângă altarul Yasaka, unde sunt standuri şi mese sub un mare cireş plângător iluminat seara, sau Altarul Heian – şi el cunoscut pentru cireşii săi plângători şi unde seara au loc concerte şi un spectacol de lumini care învaluie coroanele înflorite.

Alte locuri preferate de japonezi sunt malurile râului Kamogawa care trece prin centrul oraşului sau parcul din jurul templului Ninnaji binecunscut pentru cireşii Omuro care înfloresc mai târziu.

 

(w500) Sakura

Pe teritoriul Japoniei exista peste 300 de specii de copaci sakura care sunt hibrizi ai speciilor originale care existau odată în toata Asia.

Somei Yoshino dateaza din epoca Meiji (1868-1912), când a fost prima dată hibridizat, şi care este venerat de japonezi pentru culoarea sa albă pură, cu o nuanţă roz în mijloc.

Speciile Yaezakura şi Yamazakura sunt cunoscute pentru petalele lor roz intens şi pentru florile mai mari, iar  Shidarezakura este cireşul plângător, un soi iubit în special în Kyoto, Osaka şi Nara, care înfloreşte de la sfârşitul lunii martie pâna la începutul lui aprilie.

Hanami sak

Cum poţi petrece momente plăcute Hanami (privitul florilor) ca un localnic? Ideal ar fi cu un mic coş de mâncare Bentō (o gustare specific japoneză care constă din orez, carne sau peşte, zarzavaturi şi murături),  cu ceva de băut şi o pătură. Apoi găsiţi un loc liber sub un cireş şi bucuraţi-vă!

 

surse

japan-guide.com

telegraph.co.uk

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite