Şahul nu va mai fi niciodată la fel. AlphaZero a învăţat să joace în doar patru ore şi a învins cea mai puternică maşinărie de şah din lume

FOTO: captură YouTube
FOTO: captură YouTube
8 decembrie 2017, 12:00

Sunt cel puţin 10 ani de când oamenii nu mai pot face faţă calculatoarelor la şah. Chiar şi campionul mondial Magnus Carlsen, norvegianul care deţine cel mai mare rating FIDE din istorie, nu are loc în top 50 al programelor de şah.

Cel mai puternic motor este celebrul Stockfish, o aplicaţie care nu lipseşte din pregătirea marilor jucători. Stockfish este un calculator extrem de puternic şi care beneficiază de cea mai mare bază de date din istoria şahului.

De cealaltă parte, AlphaZero a fost pus de creatorii lui să înveţe şah de la zero. În urmă cu un an reuşise să-l învingă pe campionul mondial la go, un joc chiar mai complex decât şahul.

Doar patru ore a fost lăsat Alpha Zero să înveţe şahul, singur, de la zero, fără să i se dea acces la baza de date cu partide sau deschideri. A învăţat jucând de unul singur, iar după patru ore a fost pus la încercare împotriva temutului Stockfish. După 100 de partide, scorul a fost zdrobitor în favoarea lui Alpha Zero: 28 de victorii, 72 de remize, zero înfrângeri.

„O realizare remarcabilă”, a comentat imediat celebrul Garry Kasparov. “Era de aşteptat să se ajungă aici, ne apropiem de tipul B al inteligenţei artificiale, cel apropiat de om şi visat de Alan Turing, creatorul primei maşinării de calcul„, a adăugat Kasparov.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite