Săcărâmb, satul de aur din Hunedoara, poate deveni atracție turistică

Uitat de lume - așa a ajuns un sat din Hunedoara căutat odinioară de sute de oameni din toată lumea pentru aurul ascuns în zonă. Italieni, francezi și germani s-au stabilit în urmă cu 150 de ani în mica localitate ca să muncească în minele deschise la mijlocul secolului al XVIII-lea. Perioada prosperă a localității a apus de mult, dar acum ar putea deveni o atracție turistică importantă.

15 Mai 2021, 21:28 (actualizat 15 Mai 2021, 21:44) Știrile TVR |
Sacaramb, satul de aur gin Hunedoara
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Legenda spune că un localnic din Nojag, așa cum se numea pe vremuri satul, a găsit prima bucată de aur într-o râpă din pădure. Vestea descoperirii s-a răspândit repede.

În urmă cu 150 de ani aceste locuri au atras ca un magnet sute de căutători de aur din întreaga Europă, trăiau aici alături de români, englezi, francezi, italieni sau nemți.

La mijlocul secolului XVIII, în Săcărâmb se deschidea prima exploatare minieră, dar și prima instituţie de învăţământ superior în domeniul mineritului din sud-estul Europei. Până la sfârşitul secolului următor, peste 40 de tone de aur au fost extrase din minele de aici.

Satul devenise și un punct multicultural, pentru că de câteva ori pe an aveau spectacole aici chiar artiștii Filarmonicii din Viena.

Localnicii știu de la bunici despre vremurile de glorie ale satului.

Minele din zona Săcărâmb sunt acum închise. Autoritățile locale vor să facă din sat o destinație turistică.

Zona este bogată în minerale rare studiate de numeroși oameni de știință și cercetători de la universitățile și instituțiile geologice din Viena, Budapesta, dar și de la academiile miniere din Germania și Austria.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI