"Să pornim pe calea cea bună, către un viitor mai verde". Start la concursul UE pentru tineri traducători

Liceele din toate ţările din UE pot începe să se înscrie online la Juvenes Translatores, concursul anual de traducere al Comisiei Europene, începând cu data de 2 septembrie, anunță Comisia Europeană.

02 Septembrie 2021, 16:30 (actualizat 02 Septembrie 2021, 17:08) |
Start la concursul UE pentru tineri traducători / FOTO: Shutterstock

La ediţia de anul acesta, tinerii liceeni vor primi la tradus texte cu tema: "Să pornim pe calea cea bună, către un viitor mai verde".

"Tema este în concordanţă cu una dintre cele mai importante priorităţi politice ale UE, Pactul verde european, care interesează în mod deosebit tânăra generaţie. Pe lângă faptul că va aborda acest subiect interesant, concursul are drept scop să reunească tineri din diferite ţări pasionaţi de limbile străine, pentru a-i încuraja şi a-i ajuta să depăşească barierele dintre oameni şi culturi. Capacitatea de a comunica şi de a se înţelege reciproc, depăşind diferenţele, este esenţială pentru prosperitatea Uniunii Europene", a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru buget şi administraţie.

Participanţii pot alege să traducă între oricare două dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE (numărul combinaţiilor posibile fiind de 552). La ediţia de anul trecut a concursului, elevii au utilizat 150 de combinaţii diferite.

Înscrierea pentru şcoli - prima parte a procesului, care cuprinde două etape - este deschisă până la 20 octombrie 2021 la ora 12:00 (CET). Profesorii pot face înscrierea în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Ulterior, Comisia va invita 705 şcoli la etapa următoare.

Numărul şcolilor participante din fiecare ţară va fi egal cu numărul de locuri deţinut de ţara respectivă în Parlamentul European, selecţia şcolilor efectuându-se aleatoriu, cu ajutorul calculatorului.

Şcolile alese vor desemna apoi între doi şi cinci elevi pentru a participa la concurs. Elevii pot avea orice cetăţenie, însă toţi participanţii trebuie să fie născuţi în anul 2004.

Concursul se va desfăşura online, la 25 noiembrie 2021, în toate şcolile participante.

Câştigătorii - câte unul din fiecare ţară - vor fi anunţaţi la începutul lunii februarie 2022.

În cazul în care condiţiile o vor permite, ei vor fi invitaţi să îşi primească premiile în primăvara anului 2022 în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bruxelles. Tot cu această ocazie vor avea posibilitatea de a se întâlni cu traducători profesionişti de la Comisia Europeană şi de a afla mai multe despre această profesie şi despre activitatea din domeniul limbilor străine.

Direcţia Generală Traduceri a Comisiei Europene organizează concursul Juvenes Translatores ("tineri traducători" în limba latină) în fiecare an, începând din 2007.

Concursul promovează studiul limbilor străine în şcoli şi le oferă tinerilor posibilitatea de a avea o primă impresie despre ce înseamnă să lucrezi ca traducător. Publicul-ţintă sunt elevii de liceu în vârstă de 17 ani, iar concursul se desfăşoară simultan în toate şcolile selectate din UE.

Sursa: Agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI