Să nu uităm niciodată #Colectiv. Durere fără margini, la doi ani de la tragedia care a luat 65 de vieți

Au trecut doi ani de la incendiul din Colectiv. Doi ani de lacrimi, durere şi revoltă. Flăcările izbucnite în club la concertul trupei Goodbye to Gravity, în seara de 30 octombrie 2015, au luat 64 de vieţi. Au murit atunci studenţi, artişti, fotografi, jurnalişti. Iar în această vară bilanţul morţilor a crescut la 65, după ce unul dintre supravieţuitori s-a sinucis. Dintre zecile de răniţi care au rămas cu traume grave, 29 au încă nevoie de tratament. Până acum nu există însă niciun vinovat.

30 Octombrie 2017, 20:36 (actualizat 30 Octombrie 2017, 20:36) |
#Colectiv. Durere fără margini, la doi ani de la tragedie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

30 octombrie 2015. Se anunţa o zi obişnuită. S-a dovedit a fi ultima pentru mulţi dintre cei 400 de iubitori de rock care au mers în Clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul. Iar pentru alţii a însemnat începutul unui coşmar.

Oamenii veniseră la un concert al trupei Goodbye to Gravity, care-şi lansa albumul "Mantras of War".

Clubul a fost cuprins de flăcări. O scânteie de la artificiile de pe scenă a aprins buretele folosit pentru antifonarea sălii. Focul s-a extins imediat.

Spectatorii au intrat în panică şi s-au călcat practic în picioare, în drum spre ieşire. Mai ales că evacuarea a fost îngreunată de un container prin care se făcea accesul în club.

În 2 minute şi 33 de secunde au ars zeci de oameni. Primul apel la 112 a fost făcut la ora 22:32. Autorităţile spun că prima ambulanţă a venit în 11 minute, martorii au avut însă cu totul altă versiune.

Medicii şi paramedicii au fost copleşiţi de numărul de victime.

În prima fază s-au înregistrat 27 de morţi şi peste 180 de răniţi, foarte mulţi cu arsuri grave. În faţa clubului au fost scene comparabile cu cele de pe front.

În scurt timp au ajuns la locul incendiului şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi Ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

În timp ce supravieţuitorii erau duşi la spitale, oficialii le vorbeau jurnaliştilor despre protocoale, legi, proceduri.

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4, pe teritoriul căruia se afla clubul, a venit şi el la locul tragediei.

Agitaţia de la Club s-a mutat imediat la spitalele de urgenţă din Capitală. Ambulanţele au dus 88 de răniţi la Floreasca, Universitar, Elias, Bagdasar şi la Spitalul de Arsuri. În faţa camerelor de gardă s-au strâns în scurt timp rude disperate.

La două zile de la catastrofă, autorităţile de la Bucureşti continuau să susţină că situaţia este sub control şi că România nu are nevoie de ajutor.

La 5 zile de la tragedie, primul rănit grav a fost transferat în străinătate, iar România cerut ajutor prin Comisia Europeană.

39 de răniţi au fost duşi în spitale din Germania, Belgia, Olanda, Franţa, Austria, Norvegia, Marea Britanie şi Israel. La evacuare au fost folosite inclusiv avioanele armatei.

Dintre cei 39 de pacienţi transferaţi în străinătate, 12 au murit. Alţi 25 şi-au pierdut viaţa în spitalele din ţară. Arsurile au fost extrem de grave. La fel şi infecţiile cu bacterii luate din spitalele de la noi.

Bilanţul total este de 65 de morţi. Un tânăr care scăpase cu viaţă din Colectiv s-a sinucis anul acesta.

23 de răniţi sunt şi acum trataţi în spitale din străinătate, iar 6 în cele din România.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TRAGEDIA DE LA CLUBUL COLECTIV
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 13°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 11°C 11°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 14°C 11°C
BRASOV 10°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI